TIJDSCHRIFTEN

Onlangs werd bekend dat het tijdschrift Life voor de tweede maal in zijn bestaan zal worden opgeheven. Daarmee verdwijnt een voor de fotografie roemrucht tijdschrift van de markt. In de jaren veertig en vijftig stond Life synoniem voor de beste fotoreportages, gemaakt door de beroemdste fotografen van die tijd. Het tijdschrift stond in zijn eerste leven op eenzame hoogte. Aan de pogingen sinds 1978 datzelfde niveau weer te bereiken, komt nu een einde.

Dat is niet opzienbarend. Sinds 1972, het jaar waarin Life voor het eerst van de markt verdween, is er veel veranderd op de bladenmarkt, niet in de laatste plaats onder invloed van de televisie. Mensen lopen niet meer massaal naar de kiosk voor de laatste beelden van het strijdtoneel in Kosovo. Die fotoreportages worden nog steeds gemaakt, maar geplaatst in kranten of naast de modereportage in een tijdschrift. De gespecialiseerde fototijdschriften zijn bijna van de markt verdwenen, terwijl de fotografie in kranten en tijdschriften steeds belangrijker is geworden.

Waar zoekt de in fotografie geïnteresseerde lezer nu zijn heil? Tot voor kort bij Reportage, een onregelmatig verschijnend juweeltje op het gebied van de fotojournalistiek. Opgericht door Colin Jacobson, voormalig fotoredacteur van de Britse krant The Independent, was dit internationaal georiënteerde tijschrift een waardige opvolger van Life. Hoge kosten en te weinig abonnees deden het blad de das om.

Ook in Nederland verschijnen enkele tijdschriften die aan de fotografie zijn gewijd. De bekendste zijn Focus en Foto; ze zijn vergelijkbaar van opzet. Ze verschijnen maandelijks en bevatten behalve reportages veel consumenteninformatie. Op vakkundige wijze worden camera's, films, vergroters, flitsers en sinds enige tijd ook alle digitale technieken aan de testroutine van beide tijdschriften onderworpen.

Liefhebbers van mode- en lifestyle-fotografie hebben het minst te klagen. Smaakmakers in Nederland zijn Dutch en Blvd. De fotografie is in vrijwel alle gevallen gedurfd en de styling vaak allesbepalend. Ook de magazines die sinds vorig jaar bij drie landelijke kranten verschijnen, ruimen een groot deel van hun pagina's in voor fotografie.

NICOLE ROBBERS

    • Nicole Robbers