Tientallen supporters aangehouden

. Rond de voetbalwedstrijd België-Nederland zijn gisteren 54 personen aangehouden, onder wie 23 Nederlanders. Bij 38 personen ging het om preventieve, administratieve aanhoudingen. Deze zijn allen, meest na enkele uren, zonder proces verbaal vrijgelaten.

Dit heeft de woordvoerster van de Rijkswacht vanmorgen verklaard. Volgens het Brusselse parket zouden twee Nederlanders vanmiddag in Brussel worden voorgeleid wegens vernieling van een voertuig en verwonding van de bestuurder. Het Brusselse parket had in het kader van het snelrecht voor het eerst speciaal twee magistraten ter beschikking gesteld.

De wedstrijd België-Nederland gold als een belangrijke test voor de Europese voetbalkampioenschappen (Euro 2000) komende zomer in België en Nederland. De Belgische autoriteiten toonden zich tevreden, ook over de samenwerking met Nederlandse politie. ,,Een goede wedstrijd. En een goed resultaat, ook voor de veiligheid'', aldus minister Duquesne (Binnenlandse Zaken) na afloop.

Volgens woordvoerster Cleemput van de Rijkswacht waren gisteren tien Nederlandse `spotters' met een coördinator aanwezig, die in groepen van twee opereerden. Het gaat om Nederlandse politiemensen die de harde supporterskernen goed kennen. Zij waren betrokken bij de aanhouding van zes Nederlanders op de Brusselse Grote Markt. De samenwerking van de `spotters' met de Rijkswacht verliep volgens de woordvoerster ,,bijzonder goed''.

Bij de administratieve aanhoudingen ging het om personen waarvan problemen voor de openbare orde werden verwacht. Sinds kort kunnen ook in Nederland op grond van de nieuwe Wet administratieve ophouding zulke aanhoudingen worden verricht. In België bestaat die mogelijkheid al langer.

Onder de gerechtelijke aanhoudingen waren vijf personen die zwarte kaartjes aanboden, onder wie drie nederlanders.

De Belgische autoriteiten hadden ruim 2.000 agenten ingezet, van wie 1.300 Rijkswachters. Zij hadden de beschikking over 120 paarden, vijftien waterkanonnen en een helikopter. Het grootste deel van manschappen en materieel bleef in reserve.