Tien regels voor de voetganger

Onlangs maakte mevrouw Saar Boerlage, gemeenteraadslid te Amsterdam, zich druk over de slechte begaanbaarheid van de trottoirs in Amsterdam. Daar zal ze best gelijk in hebben, alleen vergat zij er bij te vertellen dat het toch vooral de medegebruikers zijn die elkaar het leven zuur maken. Op de stoep gelden namelijk niet de normale verkeersregels, daar geldt alleen het recht van de sterkste. Dit uitgangspunt leidt tot de volgende basisregels voor het verkeer op het trottoir.

Regel 1. Ga nooit, voor wie dan ook, opzij. Als de stoep twee personen breed is blijf dan naast elkaar lopen en laat de tegenligger uitwijken naar de rijbaan. Als je met z'n vieren bent en de stoep laat het toe met z'n vieren naast elkaar te lopen, loop dan ook met z'n vieren naast elkaar.

Regel 2. Bij kruisend verkeer heeft de brutaalste voorrang. Wie gaat voor en waarom? De brutaalste. Het geheim? Net doen of je de ander niet ziet.

Regel 3. Inhalen mag altijd en overal. Er wordt ingehaald waar dat niet kan. Als tegenligger word je gedwongen stil te blijven staan, de rijbaan op te gaan of een portiek in te duiken.

Regel 4. De groep is sterker dan de eenling. Vooral bij verkeerslichten waar je niet door rood kunt lopen vanwege het intensieve verkeer, ben je als eenling kansloos om de overkant te halen zonder minstens tien keer tegen iemand op te botsen.

Regel 5. Een praatje maken doe je bij voorkeur midden op de stoep. Ga niet aan de kant staan zodat anderen kunnen passeren. Nee, blokkeer de stoep zodat er een flessenhals ontstaat.

Regel 6. Fietsen op de stoep is toegestaan. Een korte anekdote ter illustratie. Een poosje geleden wandelde ik in een drukke winkelstraat. Plotseling moest ik uitwijken voor een mevrouw met hond. Ik heb het niet zo op honden en de lijn waar ze tegenwoordig aan zitten kan soms erg lang worden. Plotseling hoorde ik piepende remmen achter me. Met een ruk draaide ik me om en kon nog net op tijd een mountainbiker ontwijken. Ik vertelde hem dat het niet de bedoeling was dat er op de stoep gefietst werd en, als hij dat toch wilde doen, hij dan zeker niet zo hard moest rijden. Als antwoord kreeg ik de meest verschrikkelijke ziektes toegewenst, werd me op hoge toon gevraagd waar ik me mee bemoeide en of ik soms een stoot voor m'n kanis wou hebben. Kortom, fietsen op het trottoir mag en daar hoort bij dat iedereen zonder protest aan de kant moet gaan.

Regel 7. Bots tegen anderen aan. Gebruik daarbij tassen om je zo breed mogelijk te maken. Hoe meer ruimte je voor jezelf reserveert, hoe beter.

Regel 8. Kijk op noch om. Jij bent het centrum van de wereld en hoeft nergens rekening mee te houden. Iedereen moet op jou letten.

Regel 9. Loop als het even kan door het rode voetgangerslicht. Ook als je het andere verkeer hindert, loop je door rood. Een oude regel, maar nog altijd onverkort geldig.

Regel 10. Blijf consequent links tegen de stroom inlopen. Hoe zou je anders die etalages moeten bekijken?

Als onze Westerse normen en waarden worden weerspiegeld in het voetgangersverkeer, dan loopt Nederland weer eens voorop.

    • Willem Oosterbeek