THEATER

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. 31 maart Zwolle Schouwburg Odeon; 1 april Alphen a/d Rijn Parktheater, 5 april Hoorn Schouwburg Het Park, 6 april IJmuiden Witte Theater.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 31 maart Zwolle Odeon, 5, 6 april Capelle aan de IJssel Isala.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare bij De Appel. Nu zijn ze beide te zien in een grootse,spannende en ook ambachtelijke acteerprestatie in Misery, een thriller op de Bühne door het Nationale Toneel uit Den Haag. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 1 april Breda Chassé Theater, 4 april Schiedam Theater a/d Schie, 5 april Hoogeveen De Tamboer, 6 april Zwolle Odeon.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 31 maart Alphen a/d Rijn Parktheater, 1 april Zierikzee Mondragon, 6 april Amstelveen De Griffioen.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 4 april Amstelveen Schouwburg, 5 april Hilversum Gooiland.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 5 april Drachten De Lawei, 6 april Amstelveen Schouwburg.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 31 maart IJmuiden Schouwburg, 1 april Schiedam Theater aan de Schie, 4 april Etten-Leur De Nobelaer, 6 april Hilversum Gooiland.

Maria Stuart

Twee sterke vrouwenrollen kent Schillers drama uit 1801 en bij het Vlaamse groepje De Roovers spelen Sofie Sente en Sara De Bosschere hen op het scherp van de snede. De Engelse koningin Elisabeth ziet in haar Schotse collega Maria Stuart een rivale en ze houdt haar in een kerker verborgen. Maar Elisabeth is net zo onvrij als haar gevangene, want door haar plichtsgevoel krijgen haar begeerten geen kans. Behalve dan in de vorm van ziekelijke jaloezie. En de mannen, die dansen dwaas om de dames heen en bieden geen enkele steun. 5 april Utrecht Huis a/d Werf, 6 april Amsterdam De Brakke Grond.

En verder

Kortsluiting De jubilerende Allard van der Scheer als markante man die langzaam maar zeker zijn vat op de taal verliest. 31 maart Delft De Veste, 1 april Gorinchem De Nieuwe Doelen, 4 april Hoorn Het Park, 5 april Veenendaal De Lampegiet; Uitgestelde Ontmoeting Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 31 maart Zaandam Zaantheater, 1 april Cappelle aan de IJssel Isala, 6 april Laren Singer.