Techfondsen leiden beurs naar beneden

De Amsterdamse effectenbeurs liet zich vanmorgen sterk beïnvloeden door de fors lager gesloten Nasdaq. Onder aanvoering van de technologiewaarden daalden de koersen op het Damrak over een breed front.

Kabelconcern UPC schaarde zich opnieuw aan kop van het peloton dalers. Het aandeel moest ditmaal ruim 16 procent inleveren op een koers van 47,31 euro. Gisteren maakte UPC de resultaten over 1999 bekend. Het concern leed vorig jaar een verlies van ruim 1,7 miljard gulden en verwacht dit jaar nog dieper in de rode cijfers te belanden. Geschrokken van de pessimistische vooruitzichten deden beleggers het aandeel vanmorgen massaal van de hand.

In navolging van Wall Street, waar de Nasdaq gisteren bijna 4 procent verloor, belandden ook de technologische waarden op het Damrak in de min. Chipmachinemaker ASM Lithography trad in het spoor van UPC en moest 11,50 euro inleveren op een koers van precies 124 euro. Het aandeel Philips kalfde ruim 6 procent af op 184,80 euro. De vrije val van de technologiefondsen liet ook de telecomaandelen niet onberoerd. KPN zag de koers met ruim 5 procent dalen naar 128,35 euro. Het aandeel Libertel kalfde in de Midkap 80 eurocent af tot 23,85 euro.

Het collectief inzakken van de technologiefondsen sleurde de AEX-index vanmorgen al direct na opening de diepte in. In de loop van de ochtend daalde de beursgraadmeter met 14,82 punten (2,17 procent) tot 668 punten. Ook de aandelen in de Midkap gingen, op drie fondsen na, flink onderuit. Het AMX-gemiddelde verloor ruim 3 procent op 675 punten.

Endemol, overnamedoelwit van Telefónica, moest 2,38 procent terug tot 139,60 euro. Het entertainmentbedrijf heeft een belang van 51 procent genomen in de Italiaanse televisieproducent Palomar en is daarmee marktleider in Italië.

Het geplaagde Baan wist zich opnieuw te onttrekken aan de malaise op de Amsterdamse beursvloer. Het aandeel van het softwarebedrijf dikte vanmorgen 2,35 procent aan op een koers van 6,52 euro. Baan profiteert nog steeds van een overeenkomst met de Amerikaanse zakenbank Bear

Stearns. Ook Unilever schaarde zich onder de winnaars dankzij geruchten over een belang in het Amerikaanse Ben & Jerry's. De populaire ijsmaker overweegt zich terug te trekken van de beurs en liet gisteren weten met Unilever te onderhandelen over een participatie. Unilever zou dan een belang van 28 procent krijgen in het bedrijf, maar geeft geen commentaar op de geruchten. Het aandeel Unilever dikte in de ochtendhandel bijna anderhalf procent aan op een koers van 49,50 euro.

Opnieuw waren vooral de traditionele waarden in trek op het Damrak. Beursgigant Koninklijke Olie pikte aan bij de andere oliefondsen in Europa en steeg ondanks de flink gedaalde olieprijzen met 2,06 euro tot 59,71 euro. Ook Ahold wist beleggers te trekken en zag de koers van het aandeel tegen de middag 70 eurocent stijgen tot 26,70 euro.