Taiwan verrast met keuze nieuwe premier

Taiwans pas gekozen president Chen Shui-bian heeft de zittende minister van Defensie, Tang Fei, aangewezen als premier van zijn nog te vormen kabinet. Indien de Kwomintang (KMT), de partij die de meerderheid heeft in het Taiwanese parlement, instemt met de benoeming van de KMT-politicus, dan is de tijd dat ,,politieke partijen Taiwan besturen'' voorbij en krijgt het eiland de door Chen beloofde brede ,,regering van het volk''.

Volgens Chen Shui-bian, de oppositiekandidaat die anderhalve week geleden de presidentsverkiezingen won, is generaal Tang ,,een ideale keuze'', ,,Hij is een liberaal, democratisch en hervormingsgezind'', aldus Chen. De keuze voor Tang komt als een verrassing omdat alom werd verwacht dat Chen zijn politieke adviseur en Nobelprijswinnaar Lee Yuan-tseh bereid zou vinden voor het premierschap.

Tang heeft een lange loopbaan binnen het Taiwanese defensieapparaat achter de rug en had vorige week te kennen gegeven, na de aanstelling van Chen in mei, te willen aftreden. Volgens geruchten zou de generaal, die al 48 jaar lid is van de KMT, niet willen dienen onder een president van de oppositie. Chen is lid van de Democratische Progressieve Partij (DPP), de partij die formeel de onafhankelijkheid van het eiland nastreeft. ,,Bemoedigende uitspraken'' van Chen, die heeft gezegd het belang van de stabiliteit van Taiwan boven de partij-ideologie te willen stellen, zouden Tang van gedachten hebben doen veranderen.

De keuze voor Tang is belangrijk omdat werd gevreesd dat een Chen-kabinet veel weerstand zou krijgen binnen het door de KMT-gedomineerde parlement. De DPP bezet daar eenderde van de zetels. Maar met Tang als premier zal de politieke overgang veel soepeler verlopen dan verwacht.