Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere over het strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte, fraude en verduistering bij de Rabobank in Doetinchem. Beleggersvereniging D'n Anwas kreeg eind 1998 van de bank te horen dat van hun belegde geld bijna niets meer over was. Nu blijkt dat er mogelijk fraude in het spel is. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Gesprek met Charles de Bourbon, die zegt direct af te stammen van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. Hij claimt de titel Koning van Frankrijk. Lodewijk de Zestiende en zijn vrouw Marie-Antoinette werden onthoofd, hun kinderen belandden in een Parijse kerker. Daar zou de kroonprins aan tbc overleden zijn. Of hij ook voor nageslacht heeft gezorgd wordt nu met DNA-technieken onderzocht. Ned.1, 20.31-21.00u.

Nova. Aandacht voor het boek over de oud-procureur-generaal A. Docters van Leeuwen, samengesteld door de Ad van Liempt (oud-Nova-eindredacteur) en redacteur Ger van Westing. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Expeditionen ins Tierreich. Tasmanië, het geheimzinnige eiland ten zuiden van Australië, herbergt een zeldzaam buideldier: De Tasmaanse duivel. Zodra deze einzelgänger vindt dat een soortgenoot te dichtbij komt, gaat hij als een razende tekeer. Afl.: Beutelteufel in Tasmanien. ARD, 21.45-22.30u.

Histories: Chroesjtsjov. Tweede deel van een drieluik belicht het leven van Nikita Chroesjtjov. Hij begon zijn carrière bij de mijnwerkersbond. Nog voor WO II had hij een plaats veroverd in het Politburo. Na de dood van Stalin wist hij de macht naar zich toe te trekken. Canvas, 20.55-21.45u.

Fred Dibnah's magnificent monuments. Slot van een serie over de bouwkundige wonderen van Groot-Brittannië behandelt de amusementspaleizen het Globe Theatre en de Blackpool Tower. BBC2, 21.00-21.30u.

De andere sekse. Serie over de biologische en maatschappelijke verschillen tussen man en vrouw buigt zich over het dilemma van het moederschap. Hoe kan de moderne vrouw haar biologische moederrol vervullen en toch ook de sociale gelijkwaardigheid herwinnen die zij in de oertijd met de man deelde? Canvas, 22.30-23.25u.

Constant graving. Reportage over de mythen die de ronde doen over verslaving aan alcohol of drugs. Nieuwe op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde inzichten leiden tot nieuwe behandelmethoden. BBC2, 22.30-23.20u.

PRAATPROGRAMMA

De worsteling. De oud-voorzitter van het Groninger Museum Adrie van Hijum en oud-directeur Frans Haks zien elkaar na jaren weer terug. De wereldlijke Haks tegenover de Groningse Van Hijum. Ned.3, 19.25-19.55u.

Gemeenschap & goederen. Frans en Marion praten over hoe zij binnen hun relatie omgaan met geld. Zij zijn bewust niet getrouwd en hebben twee kinderen. Hun inkomens blijven gescheiden en de huishoudelijke uitgaven verrekenen ze via een schriftje. Ned.3, 20.20-20.49u.

De toekomst van Karel. Regenmakers, klimatologen, optimisten en pessimisten praten over de toekomst van het weer. De laatste tien jaar zijn meteorologen het er over eens geworden dat ons klimaat wel degelijk verandert. Wat zijn de nieuwste vindingen om het weer te beïnvloeden? Ned.1, 22.46-23.23u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met zanger Marco Borsato en Clifford Cremer (zoon van Jan Cremer), die onlangs debuteerde met het boek Bomberjack. RTL4, 23.00-23.45u.

KUNST

Legenden. Actrice Elizabeth Taylor, een van de meest besproken vrouwen ter wereld, heeft evenveel mannen als filmrollen versleten. De laatste tijd concentreert de berichtgeving zich echter vooral op de ziektes waarmee ze in toenemende mate te kampen heeft. ARD, 21.45-22.30u.

Het uur van de wolf: Anton Corbijn - geen stil leven. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.25-0.18u.

FILM

Legends of the Fall (Edward Zwick, 1995, VS). Brad Pitt imiteert James Dean in zwaar aangezet familie-epos, gesitueerd in het weidse Montana van begin deze eeuw. Hij is een van de drie zoons van oud-kolonel Anthony Hopkins. Hun leven raakt verstoord door de komst van Julia Ormond. Film waarin merries worden getemd in oogstrelende avondzon, ontaardt geregeld in onbedoelde parodie. Net5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Stille Nacht (Dani Levy, 1995, Duitsland/Zwitserland). Op Kerstavond (!) gesitueerde Gefühlsthriller zit eigentijdse dilemma's dicht op de huid. Mark Schlichter dwingt op afstand zijn overspelige vriendin Maria Schrader een knoop door te hakken. Met Jürgen Vogel als tweedimensionale barkeeper. ARD, 23.00-0.25u.

Le diable probablement (Robert Bresson, 1977, Frankrijk). De op een na laatste film van niet in filmpsychologie gelovende stilist Bresson is een elegie voor jonge generatie zonder idealen in door milieurampen bedreigde wereld. Jongeman pleegt zelfmoord door zich op verzoek te laten neerschieten door bevriende junk. Benauwend, afstotend en op vreemde manier prachtig. ZDF, 0.30-2.05u., nagesynchroniseerd.

. Les roseaux sauvages (André Téchiné, 1994, Frankrijk). Zie Film-vooraf. ARD, 0.45-2.35u., tweetalig.

Young Bess (George Sidney, 1953, VS). Verzorgde kostuumfilm met Jean Simmons als de jonge Elisabeth I (1533-1603) die romance beleeft met Tom Seymour. Charles Laughton speelt haar vader, Hendrik VIII. Morgen, ARD, 10.10-12.00u., nagesynchroniseerd.

. Plaza Suite (Arthur Hiller, 1971, VS). Geestige adaptatie van stuk van Neil Simon laat Walter Matthau excelleren in verschillende rollen in drietal sketches, gesitueerd in dezelfde hotelsuite. Ook met Maureen Stapleton, Barbara Harris, Lee Grant. Morgen, SBS6, 14.30-16.10u., onderbroken door reclame.