Schip van de eeuw

In het Maritiem Museum Rotterdam wordt op 1 april bekendgemaakt welk schip het museumpubliek heeft aangewezen als `Het schip van de eeuw'. Ongeveer 2.000 museumbezoekers kregen spontaan de vraag voorgelegd `Wat vindt u het schip van de eeuw'. Op de shortlist van tien schepen staan onder meer de Titanic, de Karel Doorman (II), de Willem Ruys en de Rainbow Warrior. Op de expositie is van alles van deze schepen te bewonderen, modellen, bouwtekeningen en oude foto's.

*Expositie Het Schip van de Eeuw, Maritiem Museum Rotterdam, Leuvenhaven 1 Rotterdam Inl 010-41326890

Bollentram

Per 1 april wordt de Museumstoomtrein van Hoorn naar Medemblik weer in gebruik genomen. De route van de trein gaat dwars door de tulpenvelden en in de maanden april en mei is er een Bollentocht, een combinatie van een trein- en boottocht. Vanuit Medemblik vertrekt de salonboot naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wordt er onderweg een schipperslunch geserveerd.

*Bollentocht, dagprogramma ƒ66,75, kinderen 4 t/m 11 ƒ51, res noodzakelijk 0229-219231

Wandelmarkt 2000

Het tijdschrift Op Lemen Voeten organiseert op 2 april een Wandelmarkt in Amsterdam. Bezoekers kunnen hun licht opsteken bij tal van standhouders. Zo zijn er reisorganisaties die zich specialiseren in wandelreizen, vertegenwoordigers van natuurorganisaties en aanbieders van hotelaccommodatie. En niet te vergeten de onmisbare uitrusting, kleding en schoeisel, zowel voor doorgewinterde wandelaars als voor beginners.

*Op Lemen Voeten Wandelmarkt in de Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. Zo 2 april 11-17u, toegang ƒ9,75. Inl 020-6869288

Antiekwandeling

Delft is rijk bedeeld met kunst- en antiekwinkels. Op vier zondagen, te beginnen op 2 april, worden wandelingen langs deze winkels gecombineerd met rondleidingen door een deskundige. Beeldend kunstenares Purusha van de Graaf zal deelnemers in galerie De Witte Lelie uitleg geven over `de kracht van kleuren en vormen'. Gewapend met de folder (oa verkrijgbaar bij De Witte Lelie en VVV) `Langs kunst en antiek in Delft' kunnen nog vijftig andere galeries en antiekwinkels worden bezocht.

*Kracht van Kleuren en Vormen, zo 2 april, Galerie de Witte Lelie, Noordeinde 46, Delft, rondleiding vanaf 13u Inl 015-2126100

Muziekfestival

In Rotterdam wordt op 1 april het muziekspektakel Klinkt Goed gegeven. Van 's ochtends tot 's avonds zijn alle zalen van De Doelen in gebruik voor optredens van kinderen en volwassenen. Onder meer De Werkeloze Koning, een muziektheaterproject van een kinderkoor en schoolorkesten. Optreden van Blazersensembles, het mandoline-orkest, kamerkoren en Russische dansgroepen.

*Klinkt Goed! 2000 in De Doelen Rotterdam, za 1 april 10-22.30u Inl 010-4361366

Gerberaparade

De Keukenhof wordt ten onrechte alleen geassocieerd met bloembollen. Op 5 april begint een Gerberaparade waar veredelaars en kwekers de mooiste en nieuwste variëteiten tonen van deze bij bloemisten zo populaire bloem. Op de feestavond wordt een prijs uitgereikt, de Gerbera Award, aan de teler met de mooiste vaas bloemen.

*Gerberaparade, Oranje Nassaupaviljoen Keukenhof Lisse (volg de borden vanaf de snelweg), ƒ19 volw ƒ9,50 kind 4-12 jr, parkeren ƒ5 Inl 0252-465555

Botanische tuin

De Botanische Tuin van Rotterdam, niet te verwarren met het Arboretum Trompenburg, is van 2 april tot 1 okt om de veertien dagen ook op zondag geopend. De ingang van de tuin lag aanvankelijk wat verscholen in de Cederstraat, maar de hoofdingang bevindt zich nu aan de Kralingse Plaslaan. De tuin, beschut gelegen tussen een aantal gebouwen, waaronder een beroemd flatgebouw van de architect Van Tijen, bevat zo'n 1200 verschillende planten.

*Botanische Tuin Rotterdam, Kralingse Plaslaan (bij Jericholaan), open werkdagen 8-16u, toegang gratis.

Schoenen

In het archeologisch museum in Haarlem staan 80 schoenen opgesteld, daterend van 1200-1800 en gevonden bij opgravingen in Nederlandse steden.

*De Verloren Schoen, Archeologisch Museum, Grote Markt 18k, Haarlem, wo-zo 13-17u, toegang gratis.