Politie trad niet op tegen occulte sekte Oeganda

De Oegandese autoriteiten kenden de gevaren van de occulte sekte die honderden van haar leden heeft vermoord, maar kwam niet in actie. Dit heeft de Oegandese president Museveni vanochtend gezegd op de BBC. De inlichtingendienst beschikte over de informatie, maar de provinciale autoriteiten deden er niets mee, aldus de president.

Museveni drukte in het BBC-vraaggesprek uit wat iedere Oegandees zich de laatste dagen met steeds meer klem afvraagt, namelijk hoe konden deze massamoorden plaatshebben zonder op te vallen? Museveni heeft voor de nalatigheid van zijn ambtenaren door het BBC-vraaggesprek alvast het boetekleed aangetrokken. Bovendien werd vanochtend de eerste arrestatie verricht: de assistent van de districtsbestuurder van Kanungu.

Gisteren werden opnieuw 53 dode sekteleden gevonden, ingemetseld onder de ontvangstkamer in het huis van één van de cultleiders, de voormalige katholieke priester Dominic Kataribabo. Ze bleken in de afgelopen maand te zijn gedood. Sommigen hadden ingeslagen schedels, anderen bleken gewurgd. In totaal vond de politie sinds het weekeinde ruim tachtig lijken op het erf van Kataribabo, waarvan bijna de helft kinderen. Daarmee komt het totaal aantal slachtoffers van de sekte op 660.

Kataribabo woonde in een volkswijk. Het is een mysterie hoe hij onopgemerkt door buren of veiligheidsagenten zoveel lichamen heeft kunnen begraven. De leden van de sekte, de Beweging voor het Herstel van de Tien Geboden, vielen op door hun buitenissig gedrag. Zo hielden ze zich afzijdig en praatten nauwelijks. Ze leidden een geheimzinnig bestaan. Ze leefden afgesloten op terreinen van de sekte, gescheiden van de lokale bewoners want ze waren zelf meestal afkomstig van elders.

Aanvankelijk ging de politie na de verbranding van 330 leden in het cultkerkje bij Kanungu uit van zelfmoord, want de sekteleden verwachtten die dag het einde van de wereld. Nu gaat de politie uit van moord. De sekteleiders eisten van hun volgelingen dat ze al hun bezittingen verkochten, want in de hemel was daaraan geen behoefte. Toen het voorspelde einde van de wereld uitbleef, eisten de leden hun donaties terug. De leiders zouden daarop tot de massaslachting van hun aanhang zijn overgegaan.