Nieuwe IMF-topman komt VS tegemoet

De nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Duitser Horst Köhler, wil bij de veranderingen in de werkwijze minder ver gaan dan critici in het Amerikaanse Congres. Köhler is het met de VS eens dat het IMF zich weer meer moet concentreren op kortlopende leningen aan landen met betalingsbalansproblemen. Maar dat mag niet betekenen dat er een eind komt aan wat langer lopende leningen voor bevordering van de economische groei in de armste landen. In een reeks interviews met internationale media heeft Köhler voor het eerst sinds zijn benoeming publiekelijk aangegeven wat hem voor ogen staat. ,,Het fonds is niet onafhankelijk van de lidstaten, maar mag ook geen jojo mag zijn van gebeurtenissen van de dag of nationale agenda's.'' (ANP, DPA, Reuters)