Nieuwe Gorris doet mee aan festival Cannes

Marleen Gorris' film The Luzhin Defense neemt in mei deel aan de competitie van het Internationale Filmfestival van Cannes. Een woordvoerder van Holland Film bevestigde gisteren dat deze internationale coproductie is geselecteerd.

De internationale coproductie bevat officieel geen Nederlandse bijdrage meer, sinds Egmond Film (Hans de Weers en Hans de Wolf) zich tijdens de ontwikkelingsfase uit het project terugtrok. Hoofdrollen in The Luzhin Defense worden gespeeld door John Turturro en Emily Watson. Het is de tweede Engelstalige film van Gorris, sinds zij in 1996 een Oscar won voor Antonia. Het scenario is gebaseerd op Vladmir Nabokovs in 1930 in het Russisch verschenen schaakroman Zasjtsjita Loezjina, in Nederlandse vertaling bekend als De verdediging. Het is precies 25 jaar geleden dat een Nederlandse regisseur voor het laatst in Cannes in competitie was, namelijk Jos Stelling met zijn Mariken van Nieumeghen.

Ook een volledig Nederlandse productie, Jacky van de debuterende regisseurs Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi, zal in het officiële programma van Cannes te zien zijn. De low budget-productie van Motel Film (Jeroen Beker en Frans van Gestel) is uitgenodigd door de nevensectie `Un certain regard'. De film over een Chinees uit Eindhoven ging begin dit jaar in wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Het 53ste Festival International du Film van Cannes zal op 10 mei worden geopend met de Franse kostuumfilm Vatel met Gérard Depardieu en Uma Thurman, onder regie van Gouden-Palmwinnaar Roland Joffé (The Mission). Volgens nog niet bevestigde berichten worden in Cannes ook nieuwe films verwacht van onder meer Lars von Trier (Dancer in the Dark, met de Nederlandse Els Vandevorst als minoritair coproducent), de Australiër Rolf de Heer (The man who read love stories, met de Nederlander Eddy Wijngaarde als coproducent), Wong Kar-wai (In the Mood for Love), Gouden-Palmwinnaar Joel Coen (Oh Brother, Where Art Thou?), Tran Anh Hung (La verticale de l'été), Ken Loach (Bread and Roses), Nagisa Oshima (Gohatto) en, buiten competitie, High Fidelity van Stephen Frears en Mission Impossible 2 van John Woo.