Nachtleven in Amsterdam

Amsterdam heeft een slechte reputatie als het gaat om de maandag- en dinsdagnacht. De stad ligt er uitgestorven bij. Toeristen die veel van Amsterdam en zijn nachtleven hadden verwacht, zitten verveeld op hun kamer en wachten op woensdag. Maar er is hoop voor danslustigen. Ergens op een bovenverdieping in de binnenstad blijkt zich maandagnacht een van de beste uitgaansgelegenheden van de week te bevinden.

In de Ministry, een club in de Reguliersdwarsstraat, wordt dan een jamsessie georganiseerd, afgewisseld met dj-sets. Het woord jamsessie mag dan associaties oproepen met niet te stuiten drumsolo's en eindeloze gitaarcapriolen in bluesschema, hier is het anders geregeld. De sessies staan om te beginnen niet in het teken van blues, maar van soul en r&b, en gegadigden moeten eerst een mini-auditie doen. R&b, oftewel `arrenbie', is de muzieksoort die op het moment vooral in Amerika erg populair is, dankzij muzikanten als TLC, TQ en Destiny's Child.

Op een maandagnacht loopt de kleine ruimte op één hoog snel vol. Een opvallend goed verzorgd publiek van allerlei nationaliteiten zit eerst nog afwachtend aan de kant, maar rukt al snel op naar de dansvloer. Rond één uur begint de band te spelen. Bandleider is pianist Roger Happel. Hij is door de organisatoren van deze avond gevraagd wegens zijn uitgebreide muzikantennetwerk. Happel vraagt wekelijks anderen om mee te spelen. En omdat de sessie zich op de impopulaire maandagavond afspeelt, kunnen ook bekendere muzikanten langskomen, zoals Tjeerd en Trijntje Oosterhuis van Total Touch. Vanavond is de percussiespeler Neppy Noya, ooit bekend van de Molukse groep Massada, uitgenodigd. De groep speelt zich warm voordat de zangers en zangeressen zich komen melden.

In de zaal zijn intussen aan hun gespannen blik een aantal aspirantvocalisten te herkennen. Ze vallen ook op door hun minder gesoigneerde kleding. Alsof de vastbeslotenheid om te zingen alle aandacht heeft opgeëist. Ermina Hotzic uit Bosnië (21), de Amerikaan Tony Ward (30) en Kenneth Muskiet (`midden veertig') staan in spijkerbroek en sweater langs de kant.

Tony Ward is als enige redelijk ontspannen. Hij zingt ook professioneel en tourt op het moment door het land met de gospelmusical The Young Messiah. ,,Ik spring straks op het podium en ga zingen. Ik vind het gezellig. De muzikanten zijn allemaal vrienden van elkaar.'' Hij zal zich vanavond wagen aan My My My van Johnny Gil. Kenneth Muskiet is ook een regelmatige podiumgast. Hij noemt bandleider Roger Happel een `arrogant mannetje'. ,,Maar goed arrogant. Hij laat geen mensen meedoen die niet voldoen. Dan zou je toch maar een genante vertoning krijgen.''

Nadat de band van Happel zich heeft ingespeeld, is er pauze met oudere hits van Chic en Michael Jackson. Op de smalle trap van de dansvloer naar de trap verdringen zich gegadigden rond Happel. Ze moeten even een stukje zingen zodat hij hun kwaliteiten kan beoordelen. Een jongen met dreadlocks is door de selectie gekomen. Hij zingt even later op het podium Johnny `Guitar' Watsons Real Mother For Ya. Het klinkt goed, maar hij gedraagt zich ongemakkelijk; steevast starend naar een monitorbox.

Kenneth Muskiet noemt zichzelf de `Nederlandse James Brown' en doelt daarmee waarschijnlijk eerder op zijn muzikale voorkeur dan op zijn podiumpresentatie. Fysiek heeft hij geen enkele overeenkomst met de `hardest working man in showbizz', maar zijn stem laveert soepel door Kool & The Gangs Too Hot. De club Ministry is gevestigd in dezelfde ruimte waar tot een paar jaar geleden Naar Boven zat, de enige echte nachtelijke live-muziekgelegenheid van de stad. Uit de scene rond Naar Boven kwam bijvoorbeeld Total Touch naar voren. Als eerbetoon aan die club heet de maandagavond in Ministry dan ook `Terug Naar Boven'.

In vier sets van drie kwartier spelen de muzikanten geïnspireerde versies van bekende nummers. Soms improviseren ze – hèt kenmerk van de jamsessie –, maar het wordt niet langdradig. Het publiek vermaakt zich dansend en pratend. Al heeft organisator Edgar Brugman (26) zich met deze avond willen richten op een `ouder' publiek, de aanwezigen lijken een jaar of achttien tot twintig jaar oud. ,,Deze mensen moeten toch allemaal naar school morgen zou je denken'', zegt Brugman verbaasd.

Jamsessie-nacht `Terug Naar Boven', iedere maandag van 24-4u, in Ministry, Reguliersdwarsstraat 12, Amsterdam.