Na 22 jaar wint Spanje van Italië

Het Spaanse voetbalelftal heeft gisteravond voor het eerst sinds 22 jaar een interland van Italië gewonnen. In Barcelona werd het 2-0. Alfonso en Abelardo maakten de doelpunten. ,,Ik was onder de indruk van ons spel'', sprak de winnende bondscoach Camacho. Zijn Italiaanse collega Zoff zei dat zijn ploeg van de gemaakte fouten moest leren.

Spanje-Italië was een van de veertien oefeninterlands in Europa. Twee tegenstanders van Nederland tijdens het Europees kampioenschap, Frankrijk en Tsjechië, wonnen hun wedstrijd. De Tsjechen versloegen Australië met 3-1. De Fransen waren in Glasgow te sterk voor Schotland. Invaller Wiltord en Henry maakten de doelpunten voor de wereldkampioen. Arsenal-aanvaller Henry maakte in zijn laatste negen interlands zeven treffers.

De derde EK-opponent van Oranje, Denemarken, leed in Leiria een 2-1 nederlaag tegen Portugal. Feyenoorder Tomasson hielp de Denen aan een voorsprong. Na rust scoorden Rui Costa (strafschop) en Barcelona-aanvoerder Figo voor de thuisploeg. Portugal is nu al dertien interlands ongeslagen. Bij de Portugezen kwam Ajacied Dani na rust in het veld. De Denen speelden onder anderen met Heintze (PSV) en Gr⊘nkjaer (Ajax).

Duitsland speelde in zijn laatste oefenwedstrijd buiten de landsgrenzen met 1-1 gelijk tegen Kroatië. In Zagreb stonden de Duitsers langdurig op voorsprong. Rehmer van Hertha BSC scoorde na twaalf minuten. Na rust verloor de Europese kampioen de greep op de wedstrijd. Dat resulteerde in de gelijkmaker van Kovac. Twee andere EK-deelnemers speelden ook gelijk: Zweden met 1-1 in Oostenrijk en Noorwegen met 2-2 in Zwitserland. Bij Zweden raakte middenvelder Schwarz zwaar geblesseerd aan zijn achillespees. Hij zal daardoor het EK moeten missen. Roemenië, dat in de EK-kwalificatiewedstrijden een goede indruk maakte, verloor verrassend met 2-0 in Griekenland.

Van de andere wedstrijden viel vooral de grote belangstelling voor het duel tussen Wales en Finland op. De Britse fans mochten tegen gereduceeerde prijzen naar binnen in het nieuwe Millennium-stadion in Cardiff. Er zaten 66.500 toeschouwers. Ze zagen Wales met 2-1 verliezen. Litmanen opende de score voor Finland.