MUZIEK

Passiemuziek

Passiemuziek van Sofia Goebaidoelina (Sieben Worte) en Joseph Haydn (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) wordt gespeeld door Concerto Rotterdam. 1 april 20u15 Oude of Pelgrimvaderskerk Rotterdam-Delfshaven. Res. De Doelen Rotterdam 010-2171717.

Van Doesburg

Ter gelegenheid van de exposities over Theo van Doesburg in het Centraal Museum in Utrecht en het Kröller-Müller Museum in Otterlo, geven stemkunstenaar Jaap Blonk en pianist Kees Wieringa onder de titel `Misdadige Kunstuitingen' een gratis toegankelijke `Sentimentele Matinee', waarin onder andere muziek klinkt van `Stijlcomponist' Jakob van Domselaer. 2 april 16u Nicolaaskerk naast het Centraal Museum in Utrecht en 9 april 14u in het Kröller-Müllermuseum in Otterlo.

Ciccolini

De Italiaanse pianist Aldo Ciccolini geeft 2 april 14u30 in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag een recital met muziek van Debussy (12 Preludes boek I) en Liszt.

Klinkt goed

Ruim honderd koren en orkesten treden 1 april van 10 tot 22u30 op tijdens het gratis toegankelijke zeer gevarieerde amateurmuziekfestival Klinkt Goed! 2000 in de Doelen in Rotterdam. Het ochtendpogramma biedt vooral kinderkoren en -orkesten.

Bartók

De zes strijkkwartetten van Béla Bartók worden tijdens drie concerten van het Brusselse Danel Kwartet gecombineerd met strijkkwarteten van Beethoven. 1 april 20u30; 2 april 12u30 en 20u30 Muziekcentrum Den Bosch, Prins Bernhardstraat 4. Res 073-6122123.

Arditti

Het Arditti Strijkkwartet en sopraan Claron McFadden voeren muziek uit van Webern, Parades, Ferneyhough en Schönberg. 6 april Tropeninstituut Amsterdam. Res 020-6939093.

Eric Vloeimans Transatlantic Quartet

Als voorbereiding op een tweede 'Amerikaanse' cd speelt trompettist Eric Vloeimans zich lekker warm. 30 maart Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven, 31 maart MC Vredenburg Utrecht, 1 april Dr. A Philipszaal Den Haag, 2 april Paradox Tilburg, 5 april Nighttown Rotterdam, 7 april BIMhuis Amsterdam.

SJU Jazz Festival

Een overzichtelijk festival waarin het alleen maar om de muziek gaat. Donderdag 6 april zijn achtereenvolgens te horen: het New Yorkse octet Kamikaze Ground Crew met muziek van Beatles tot Stockhausen, de big band Tetzepi o.l.v. trompettist Hans Leeuw en saxofonist Esmée Olthuis en Night Song van saxofonist Arthur Blythe met tuba, gitaar, marimba en drie man percussie. Op vrijdag 7 april de groep 1 Step 7 Seas o.l.v. saxofonist Steven Kamperman met als gast de Franse violist Dominique Pifarély, het trombonekwartet (!) Slideride met de cracks Ray Anderson, Joseph Bowie, Craig Harris en Gary Valente en het kwartet van saxofonist Ravi Coltrane, de zoon van...juist. Zondagavond 9 april twee groepen; Open Loose met saxofonist Tony Malaby, leider/contrabassist Mark Helias en drummer Tom Raney en de band van bassist Victor Bailey met o.a. saxofonist Kenny Garrett en drummer Dennis Chambers. 7-9 april Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Het programma van 7 april wordt tussen 20 en 24u rechtstreeks uitgezonden via Radio 4.