MUSEA

Verzameling

Dirk Nienhuis woont tussen meubels van Berlage, Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis, drinkt thee uit serviezen van Eisenloeffel, Stoffels en Van Kempen en wijn uit glazen van De Bazel. Hij heeft in vijftien jaar tijd van zijn huis een Gesamtkunstwerk gemaakt, al haalt hij regelmatig andere meubels en schilderijen uit de opslag om de opstelling te veranderen. Het Singermuseum in Laren toont nu zijn fabelachtige privé-collectie van meubels en andere toegepaste kunst, alle van Nederlandse makelij uit de periode 1890-'40. Daarbij voeren de Nieuwe Kunst de sobere voorganger van de Amsterdamse School en zijn pendant, de meer versierende stijl, de boventoon. De collectie van Dirk Nienhuis draagt niet zijn naam maar die van het huis van K.C. de Bazel, dat hij sinds vijftien jaar bewoont: Meentwijck.

Leven in een verzameling; toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck. t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1 Laren. Di t/m za 11-17u. zo 12-17u.

Japan

In 1788 moest de Japanse kunstenaar en amateur-wetenschapper Shiba Kôkan (1747-1818) zich als koopman vermommen om stiekem de zwaarbewaakte Nederlandse enclave in de stad Nagasaki binnen te dringen. De Nederlanders bevonden zich sinds 1639 als enige westerlingen in Japan, op het kunstmatig eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Kôkan, toen 41 jaar, was al jaren een verstokte `hollandofiel'. Van alles wat uit Nederland in Japan terecht kwam, bewonderde hij vooral de schilderkunst en wetenschap. Over die Kôkan is nu, voor het eerst in Nederland in het Amsterdams Historisch Museum een overzichtstentoonstelling te zien. De expositie is thematisch gegroepeerd rondom stukken die bijna al Kokans facetten aan bod laten komen, zodat boeken gecombineerd worden met schilderingen, instrumenten of aardewerk.

Japanse verwondering. Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Dürer

De grafische kunsten waren aan het einde van de vijftiende eeuw tot grote bloei gekomen in Zuid-Duitsland, het Nederrijngebied en de Elzas. Albrecht Dürer (1471-1528), zoon van een Hongaarse goudsmid, was werkzaam in Neurenberg, dat destijds gold als één van de bedrijvigste en welvarendste handelssteden van Europa. Hier produceerde hij omvangrijke reeksen prenten met (vooral) bijbelse onderwerpen. Over de tekeningen en prenten van Dürer en zijn tijdgenoten is in het Bonnefantenmuseum, Maastricht een prachtige tentoonstelling ingericht. De samenstellers hebben een afgewogen keuze van vijfenveertig tekeningen en bijna driehonderd prenten gemaakt uit de collectie van het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen. Onder de overige kunstenaars die vertegenwoordigd zijn, komen bekende namen voor als Matthias Grünewald, Albrecht Altdorfer, Martin Schongauer, Hans Sebald Beham en Hans Holbein (de Oude).

Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u.

Paul Klee

Wat maakt het werk van Paul Klee zo aanstekelijk? Aan het antwoord op deze vraag zijn in de loop van de twintigste eeuw vele woorden besteed. Fantastisch, poëtisch, naïef, humoristisch, mysterieuze beeldtaal, subliem gepriegel van een muzikale tovenaar. Het is allemaal waar, maar zegt te weinig om het oeuvre van een van de grootste moderne kunstenaars recht te doen. Niets was uitgesloten om te dienen als brandstof voor zijn verbeeldingskracht, maar een van belangrijkste inspiratiebronnen is toch de mythologie, niet alleen de klassieke mythologie, ook de Germaanse wind- en vuurgeesten, de heksenmoeders, trollen en komedianten. Van alle schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten die een relatie met de mythologie onderhouden, zijn er nu bij Museum Boymans Van Beuningen 140 te zien.

Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

En verder

Urban Views, foto's van Gabriele Basilco en Beat Streuli t/m 16 april in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u; Meesters van het Zuiden; barokschilders rondom Rubens t/m 7 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u, za zo 12-17u; Jacob Olie, fotograaf van 19de-eeuws Amsterdam t/m 24 april, Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67. Ma t/m zo 11-19u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; In helder licht; Jozef Israëls, zoon van het oude volk t/m 2 april in het Joods Historisch Museum, JD Meijerplein 2-4, Amsterdam. Dag 11-17u; Aardse schoonheid, hemelse kunst t/m 24 april in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u.