Miami trotseert regering in zaak Cubaanse jongen

De burgemeesters van Miami en omgeving zijn gisteren in opstand gekomen tegen de federale Amerikaanse overheid in de affaire met de zesjarige Cubaanse bootvluchteling Elian Gonzalez. De lokale politie zal niet meewerken als federale agenten de jongen bij zijn familie in Miami weghalen.

,,Het is niet de taak van de politie van Miami om Elian Gonzalez bij zijn familie weg te kapen en over te leveren aan een communistisch regime'', zei gisteren Joe Carollo, burgemeester van Miami. Als immigratie-ambtenaren worden aangevallen door betogers, zijn ze op zichzelf aangewezen. De burgemeester van Miami-Dade County, Alex Penelas, stelde president Clinton alvast verantwoordelijk voor ,,bloed op de straten van deze gemeenschap''. In Miami en omgeving wonen 800.000 Cubaanse ballingen. In `Little Havana', de Cubaanse wijk, barricadeerden zestig vrachtwagens gisteren de straten.

De voogdijzaak rond Elian Gonzalez, die in november vorig jaar een bootongeval overleefde waarbij zijn moeder en stiefvader omkwamen, is in een zeer verhitte fase beland. Een rechter in Miami heeft bepaald dat de jongen terug moet naar zijn vader in Cuba. Het hoger beroep in de zaak dient begin mei, maar de Amerikaanse familie van Elian weigert een verklaring te tekenen dat ze zich bij een gerechtelijke uitspraak neerlegt. Het ministerie van Justitie geeft de familie nog één dag om dat te doen, anders wordt de verblijfsvergunning van Elian ingetrokken.

De Cubaanse leider Fidel Castro zei gisteren dat de vader van Elian nu bereid is naar Miami te reizen. Castro wil dat de vader met familieleden, klasgenootjes, leraren en psychologen bij de familie in Miami aanklopt om Elian op te halen. De groep zal dan in Florida de beroepszaak afwachten. De oudoom van Elian, Lazaro Gonzalez, zegt wel bereid te zijn de jongen over te dragen aan de vader. Elian zelf verklaarde in een interview geen bezoek van zijn vader te wensen ,,omdat hij me mee terugneemt naar Cuba''. (AP, Reuters)