Marieke: `Ík krijg er altijd vragen over'

Het komt steeds vaker voor dat zij meer verdient dan hij. Wat betekent dat in de praktijk van alledag? ,,Hele dagen thuis vind ik ook niet bevredigend.''

Marieke Schöningh (36) is business manager bij DSM. André Rojer (38) is medewerker algemeen juridische zaken op het Antillenhuis. Ze wonen met hun dochters Loes (3) en Hannah (2) in Den Haag.

Hij: ,,Nee, we hebben het er nooit over gehad hoe we het zouden doen als er kinderen kwamen. Op een avond zei Marieke: `Zullen we kinderen nemen?' `Dat is goed, zei ik'.''

Zij: ,,Kinderen krijgen kun je niet plannen. Je weet niet waar je aan begint. We wisten alleen dat we het graag wilden.''

Hij: ,,Ik werk vier dagen en heb een dag ouderschapsverlof.''

Zij: ,,Ik werk vijf dagen, maar neem elke vrijdag een vakantiedag op. Als die dagen op zijn, zien we wel weer verder. De kinderen gaan drie dagen naar de kinderopvang, we hebben mijn moeder, een tante en een hele rits buurvrouwen op wie we kunnen terugvallen.''

Hij: ,,Mijn werk op het Antillenhuis houdt binnenkort op. De Antilliaanse overheid moet bezuinigen en een derde van de ambtenaren moet weg. Ik heb voor een afvloeiingsregeling gekozen, na tien jaar hetzelfde werk heb ik het wel gezien. Ik ga nu een outplacementtraject in. Ik wil het liefst een baan voor drie dagen. Marieke's baan is wat drukker dan die van mij. Het zwaartepunt van de zorg ligt bij mij, daar ben ik meer het type voor. Zij is een uitgesproken carrièrevrouw, ik ben een rustige huisman. Verdiep me in kinderverzorging, gezondheid, gezonde voeding. We hebben vanavond pompoenpannenkoekjes gegeten. Maar ik wil blijven werken. Alleen voor de kinderen zorgen vind ik niet bevredigend.''

Zij: ,,Als ik niet zou werken, zou ik geen goede moeder zijn. Hele dagen thuis zijn met de kinderen vind ik ook niet bevredigend. Door te werken ontplooi ik mezelf, doe ik sociale contacten op. Ik vind het wel opvallend dat ík er altijd vragen over krijg. Hoe ik het allemaal regel, of het wel vol hou. Mannen met kinderen worden nooit geïnterviewd over hoe ze het combineren en oplossen. Die vragen leggen een druk op je. Ik heb bijna het gevoel dat ik me moet verantwoorden. Natuurlijk vond ik het moeilijk toen ik twee weken na mijn zwangerschapsverlof een week op reis moest naar de Verenigde Staten. Je moet er misschien niet te veel bij stilstaan en het gewoon doen.''

Hij: ,,Als het thuis goed geregeld is, kun je dat zorgeloos doen. Mannen hebben dat toch altijd gedaan.''

Zij: ,,Voor mannen is werken altijd vanzelfsprekend geweest. Voor vrouwen niet. Als vrouwen werken, wordt dat opgevat als een keuze. Een keuze die je moet verantwoorden, voor anderen, maar ook voor jezelf. Ik kan me best voorstellen dat een vrouw ermee stopt, als ze haar werk niet leuk vindt. Juist omdat het een keuze is, is het voor vrouwen denk ik lastiger dan voor mannen. Gaandeweg zal het wel veranderen, wordt werken voor vrouwen met kinderen ook vanzelfsprekend. Sinds kort werkt een redelijk aantal mannelijke collega's, een paar op de zoveel duizend werknemers, vier dagen omdat ze voor hun kinderen willen zorgen.''

Dit is de laatste aflevering van een korte serie over `meerverdienende' vrouwen.

De vorige drie stonden op 27, 28 en 29 maart in de krant.

    • Rinskje Koelewijn