Levensechte poppen vol list, moed en jaloezie

Een rij manshoge, levensechte poppen hangt aan hun nek aan een kapstok. Er is maar weinig voor nodig om ze aan het dansen te krijgen, aan het flirten, aan het schmieren. Simon van Leeuwen, Hans Thissen en Servaes Nelissen spelen The 3 Puppeteers, een aanstekelijke voorstelling over een voorstelling. Nelissen komt solliciteren als poppenspeler. Als proeve van bekwaamheid moet hij boerenpummel D'Artagnan spelen in `De drie musketiers'. D'Artagnan is een zwierig geklede pop met een krullende snor en ontwapenend bruine ogen.

Aanvankelijk is Nelissen onzeker, net als zijn pop. Maar al snel raakt hij zo meegesleept door de list en moed van de musketiers, dat hij de pop, tot hilariteit van de kinderen in de zaal, bijna vergeet. Hij komt op dreef tijdens een beulsscène. Verlekkerd begint hij te vertellen van de onthoofding van een hele dikke man, zo stevig gebouwd dat hij ook zonder hoofd overeind blijft.

Voortdurend wordt het spannende verhaal over de musketiers teruggekoppeld naar wat er tussen de drie poppenspelers speelt. De poppen hebben daar ook een zegje in. Vooral een rondborstige dame met een helblond kapsel van poedelkrulletjes blijkt een intrigante. Ze vertrouwt de nieuwe speler toe dat ze gevangen is in haar rol: eigenlijk heeft zij een groot en goed hart. Als hij haar maar wil bespelen. Nelissen gelooft elk woord van haar mooie schuimrubber lippen. Van Leeuwen, haar vaste bespeler, is woedend en jaloers, Thissen en de mannelijke poppen ook, in deze vindingrijke en zeer geestige voorstelling voor iedereen vanaf acht jaar.

In Padu, een op het kinderboek Padu is gek van Miep Diekman gebaseerde solovoorstelling van Wijnand Stomp, zijn de verhaallijnen minder overtuigend verknoopt. Stomp wil veel kwijt, over hoe het is als kind van Curaçao in Nederland terecht te komen, over hoe het is om, eenmaal volwassen, als `witte neger' terug te keren, maar ook over een idyllisch strand met een aangespoeld wrak dat dreigt te worden opgekocht door een hotelketen. Stomp is een expressief acteur, die van een tierende oma ineens een vleierig jong meisje kan worden, maar van de heimwee naar Curaçao en de verscheurdheid van Stomps personage komt uiteindelijk weinig over.

Jeugdtheater: 1. The 3 Puppeteers, door stichting IJswoestijn. Regie: Aike Dirkzwager. Tekst: Karin van Holst Pellekaan. Vanaf 8 jaar. Gezien: 10/3, Toneelschuur Haarlem. Inl. (020) 422 78 99. 2. Padu, door Wijnand Stomp. Tekst: Wijnand Stomp, Mireille de Geus. Vanaf 7 jaar. Gezien: 15/3, Meervaart Amsterdam. Tournee t/m 26/4. Inl.

(020) 623 06 23.