Le Pen raakt zetel kwijt in regionale raad

Jean-Marie Le Pen, leider van het extreem-rechtse Front National (FN), is door een uitspraak van de Franse Raad van State zijn zetel kwijt geraakt in de Regionale Raad van de Provence, de Alpen en de Côte d'Azur, de streek waar zijn partij de meeste aanhangers heeft. Le Pen bezet nu alleen nog een zetel in het Europees Parlement.

De uitspraak van de Raad van State is een bevestiging van een eerdere, gelijkluidende beslissing van de prefect van de streek, die volgde op de strafrechtelijke veroordeling wegens molest, door Le Pen, van een vrouwelijk lid van de Socialistische Partij, in mei 1997. Daarvoor werd hij veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, een geldboete en verlies van verkiesbaarheid voor een jaar. De laatste straf is de reden waarom Le Pen nu zijn zetel in de Regionale Raad is ontnomen.

Door de uitspraak van de Raad van State is de kans groot dat de regering Le Pen nu ook zijn Europese zetel ontneemt, die hij sinds 1984 heeft. De FN-leider heeft zich steeds heftig verzet tegen de nu door de Raad van State bevestigde interpretatie van zijn veroordeling. Volgens hem betekende die, dat hij zijn zetel in de Regionale Raad kon behouden tot 2004, als er nieuwe verkiezingen zijn, waaraan hij dan niet zou kunnen meedoen.

Bij de regionale verkiezingen in 1998 behaalde het FN vijftien procent van de stemmen, bij de Europese verkiezingen rond de zes procent. Aan die verkiezingen ging een scheuring van de partij vooraf, veroorzaakt door conflicten tussen Le Pen en de tweede man van de partij, Bruno Mégret.