Kunstroof uit miniatuurmuseum

Uit het Miniatuurmuseum in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn in de nacht van zondag op maandag vijftien werken geroofd, waaronder kunst van Appel, Botero, Picasso en Rooskens. Dat heeft eigenaar Lex Daniëls gisteren bekend gemaakt. Het museum herbergt in vitrines ongeveer 750 beelden en schilderijen, niet groter dan zo'n tien bij tien centimeter. De daders hebben volgens Daniëls één vitrine opengebroken en gepakt wat het makkelijkste te bereiken was. Ze hebben daarbij zowel het kostbaarste miniatuur uit de collectie meegenomen, een werk van Botero, als werken van relatief lage waarde. Daniëls schat de schade op 100.000 gulden, maar hoopt nog dat het om een 1 april-grap gaat. De inbrekers hebben een mysterieuze kleurenkopie van een foto met een man met een verpleegsterskap op in de vitrines achtergelaten. Het museum bevindt zich sinds acht jaar in het AMC, waar het vaak bezocht wordt door schoolklassen op excursie. Er hebben zich nooit eerder problemen voorgedaan.