KPN koopt RAM Mobile Data

KPN Mobile, de mobiele-telefoniedochter van telecomconcern KPN, koopt voor 35 miljoen gulden softwareproducent RAM Mobile Data. Dat is gisteren bekendgemaakt.

RAM legt zich toe op ontwikkeling van programmatuur voor mobiele toepassingen, zoals betalen per GSM. Met de software van het in Nederland en België gevestigde RAM kunnen ook apparaten op afstand worden gecontroleerd en kunnen goederen met een ingebouwde chip worden getraceerd. Zo valt bijvoorbeeld een gasmeter af te lezen zonder dat de meteropnemer erheen hoeft.

Bij RAM werken circa negentig mensen. Het bedrijf heeft een omzet van 21 miljoen gulden. Met de huidige aandeelhouders France Telecom, Bell South en NPM Capital heeft KPN Mobile een principeovereenkomst voor de overname gesloten. Bell South krijgt ook een minderheidsbelang in de Duitse mobiele aanbieder E-Plus, waarin KPN vorig jaar voor ruim 20 miljard gulden een belang van 77,5 procent verwierf. (ANP)