KORTWEG

Wijnfeesten

Het Deutsches Weininstitut heeft een nieuwe brochure uitgegeven over de jaarlijkse wijnfeesten. Dertien verschillende gebieden geven acte de présence. Tijdens de feesten worden aan lange tafels wijn en hapjes geserveerd. Ieder wijnfeest heeft een eigen karakter, van traditioneel tot modern. In de brochure `Deutsche Winzerfeste 2000' staan alle wijnfeesten in Duitsland per wijnbouwgebied en in chronologische volgorde vermeld.

*Voor meer informatie en het opvragen van de brochure: Het Informatiebureau voor Duitse Wijn: 071-5602040

Wandelarrangement

Gedurende vijf dagen kunnen liefhebbers van de natuur een gastronomische wandeltocht maken in de omgeving van het Belgische Han. De tocht heet: `Par monts et par Lesse'. Een nauwkeurige wandelkaart en een bundel met achtergrondinformatie zorgt dat de wandelaar kennis kan nemen van alles wat zich aan historisch erfgoed aanbiedt. Ook wordt aandacht besteed aan flora, fauna en geografische omstandigheden. 's Avonds krijgt de wandelaar een gastronomische specialiteit van de regio opgediend. De etappes schommelen rond de 19 kilometer.

*Vijfdaagse wandeltocht `Par monts et par Lesse' pp circa ƒ820: halfpension, lunchpakket, bagagevervoer etc. Tel 00-32-(0)84-377213 http:/www.grotte-de-han.be

Historische wandeling

In het jongste nummer van Op Lemen Voeten staat een historische wandeling beschreven. De auteurs volgden tweehonderd jaar na dato de marsroute die de invasiemacht van Engelsen en Russen hebben afgelegd in Noord-Holland. Van Petten naar Bergen doen ze verslag van een bloedige veldslag met meer dan drieduizend doden. Vaderlandse geschiedenis te voet in `200 jaar na de slag'.

*Op Lemen Voeten ƒ8,75

Internet

Wandelvakanties in België zijn ook te boeken op Internet: www.opvakantie.nl Daar zijn ook wandeltochten te vinden op: de Azoren, Nepal, Malawi en de Canarische Eilanden. Tevens duikreizen en autotrektochten. Op deze handige site wordt in toegankelijke teksten uitgebreid informatie geboden over de tochten.

*www.opvakantie.nl

Eénouder gezinnen

Voor vader of moeder met kinderen is er een brochure van Cirkel Holland Vakanties met adressen voor strand en actieve vakanties. Zoals in de Creuse, waar bij het dorp St George la Pouge Bourgondische gezelligheid bij de open haard wordt beloofd. Dertien verschillende bestemmingen in vijf vakantielanden. Verblijf in hotels, bungalowtenten of huizen.

*Cirkel Holland Vakanties Pb 199, 6980 AD Doesburg. Tel 0314 382300 en http://www.cirkel.nl

Frankrijk

Drukke terrasjes met Nederlandse toeristen, volle campings en disco's: die vindt u niet in de valleien Aix en Isable in het departement Loire. Wel: culturele en religieuze erfgoederen als kerken en kathedralen en talloze goede restaurants. Het naar verluidt nog ongerepte natuurgebied van de Vals D'Aix et Isable leent zich ook voor wandel- en trektochten.

*Inl: 0495-592627 Email: chhh@iaehv.nl

Noord-Nederland

De Stichting Erfgoed Logies Nederland in Haren heeft de nieuwe brochure voor het jaar 2000 uitgebracht. De brochure omvat een keur aan accommodaties en arrangementen in historische, karakteristieke panden in Noord-Nederland. Daaronder zijn borgen en boerderijen in Groningen, stadslogementen, pastorieën en zelfs een vuurtoren in Friesland en landhuizen en Saksische boerderijen in Drenthe en Overijssel.

*Erfgoed Logies Nederland, Rijksstraatweg 18, Haren. Tel 0505350202 Email: info Zie voor prijzen: www.erfgoedlogies.nl

Tuinen

Voor veel Nederlanders is vakantie in Groot-Brittannië genieten van tuinen. Er is een boekje verschenen waarin meer dan 3530 privé-tuinen staan vermeld. Een initiatief van de National Gardens Scheme waarmee een liefdadig doel wordt gediend. De entree voor een tuin gaat naar een goed doel. Het boek bevat onder meer 310 cottagetuinen en bijna duizend tuinen waar men kan genieten van rozen. De tuinen, groot en klein, zijn doorgaans niet open voor het publiek. De bezitters zijn allen tuinenthousiasten en velen serveren bij een bezoek thee en zelfgebakken taart.

*Gardens of England and Wales Open for Charity. Inl www.ngs.org.uk Te bestellen via Amazon.co.uk

Alpujarras

Er is een nieuwe gids verschenen van de hóge Alpujarras, gelegen op de zuidelijke hellingen van het hoogste (westelijke) toppen van de Sierra Nevada. De gids deelt de wandelroute door dit schitterende gebied in 7 dagen in. Het kortste traject is 11 km, het langste ruim 25. De route is ingetekend op kaarten in kleur en met een schaal van 1 : 50.000. De bewegwijzering is goed uitgevoerd, al blijven er altijd wel plekken waar je óók een paaltje had verwacht. In de dorpen langs de route staan overzichtsborden. Deze wandelgids is tegelijk een prachtig foto-album. Dat maakt hem zwaar. Voorlopig is de gids alleen nog in het Spaans beschikbaar. Er wordt gewerkt aan een Engelse versie.

*Cruz M., Espinosa J. y Carmona N.: Una semana andando en la Alpujarra Granadina (senderos de gran recorrodo, GR7, senda Granadina, tramo Alpujarreno: Laroles Lanjarón), Proyecto Sur de Ediciones, S.I., Armilla (Granada), ISBN 84-8254-930-8. Te bestellen bij de betere wandelwinkel

Gevaar

Wie een verre vakantiebestemming kiest, kan in een roerig gebied komen en meer avontuur meemaken dan waarop is gehoopt. Het ANWB magazine Reizen wijdt een pagina aan Indonesië en verwijst naar Internet sites waarop actuele informatie over gevaargebieden wordt bijgehouden.

*www.minbuza.nl (tel 070-3484770)

Afrika

Verdwalen in Marokko; veilig wandelen in Libië; met soldaten naar gorilla's zoeken in Oeganda en zien hoe leeuwen proberen een wrattenzwijn te vangen in Tanzania. Het reisblad Voyager staat geheel in het teken van Afrika. Met een overzicht van Afrikaanse ambassades in Nederland en een lijst met reisboeken en -gidsen. Bovendien veel mooie foto`s.

*Voyager Afrika Special ƒ9,95

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of e-mailen naar: agenda@nrc.nl