KINDERAGENDA

Suske en Wiske

Zondag 2 april kunnen fans van Suske en Wiske zich in Het Land van Ooit uitleven. Meer dan 200 meter aan boeken, horloges, badlakens, servies, t-shirts etc van Suske en Wiske, Lambik, Jerommeke en tante Sidonia liggen zondag 2 april op de Fanclubdag 2000 uitgestald. Suske en Wiske-tekenaars Paul Geerts en Marc Verhaegen van Studio Vandersteen geven demonstraties striptekenen, er zijn live optredens van Suske en Wiske-musicalsterren en ook wordt een veiling gehouden van Suske en Wiske-rariteiten. En in een donkere hal geeft het Suske en Wiske-Kindermuseum een twinkelend lichtspel; met een kleine zaklantaarn moeten kinderen om zoek naar kokers waar figuren uit de strip verborgen zijn.

*Suske en Wiske Fanclubdag 2000 op zondag 2 april vanaf 10u in het Land van Ooit, Parklaan 40, Drunen.

Kinderen onder de 1,20 meter gratis toegang, leden van de Suske en Wiskefanclub ƒ7,50 niet-leden ƒ10.

Inl 0416-377775 of www.suskeenwiske-fameuzefanclub.nl of via het emailadres van de fanclub:

ajlabee@worldonline.nl

Vroeger en nu

Hoe leefden kinderen vroeger, waar woonden ze, wat aten ze en waarmee speelden ze? En wat heeft veen daarmee te maken? Op al die vragen krijg je op de kindermiddag op woensdag 5 april om 13u30 in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in St.Jansklooster een antwoord. In de Bollemaat, de educatieve ruimte van het centrum, kan je goed zien hoe kinderen vroeger woonden. En waar ze toen mee speelden, mogen kinderen nu ook gebruiken. Op een wandeling over het natuurpad leer je van alles over het veen.

*Kindermiddag op wo 5 april vanaf 13u30 voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in St. Jansklooster (aan de Beulakerwijde). Deelname leden van Natuurmonumenten ƒ2,50, niet-leden ƒ3,50. Res 0527-246644.

Modeontwerper Combatbroeken, soldatenkistjes, t-shirts, camouflagekleding; vroeger werd dit soort kleding alleen door soldaten gedragen, tegenwoordig hangen de winkels vol met kleding in een militaire look. Over de invloed van militiare uniformen op de mode is nu in het Delftse Legermuseum een expositie te zien `Dressed te kill' en voor kinderen vanaf 6 jaar die met de mode mee willen doen is er op woensdag 5 april vanaf 14u in het Legermuseum een knutselmiddag. Eerst wordt met een medewerker van het museum de tentoonstelling bekeken en daarna wordt er met textielverf een t-shirt beschilderd volgen de laatste militaire look.

*Modeontwerper...dat ben je zelf voor kinderen vanaf 6 jaar op wo 5 april om 14u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Deelname ƒ8 (ƒ5 knutselen en ƒ3 voor een toegangskaartje tot het museum). Res 015-2150549.

Museumzondag

Joost de Suppoost viert feest want het Rijksmuseum bestaat 200 jaar in 2000. Zondag 2 april is Joost de Suppoost met zijn oranje kuif weer gastheer voor een kinderprogramma tussen 11 en 16u en Joost reist dit keer als een echte ontdekkingsreiziger naar de Oost. Voor kinderen vanaf 4 jaar vertelt Jeroen Kramer (van Klokhuis) een spannend verhaal bij bijzonder voorwerpen uit verre, Oosterse landen, er is een rondleiding door een verrassend gekleed duo en orgeldraaien met een diploma. Speciale kindergidsen leiden kinderen van 6 tot 10 jaar rond op de Aziatische afdeling en voor kinderen vanaf 10 jaar is er een speurtocht.

*VSB Museumzondag tussen 11 en 16u op zo 2 april in de Zuidvleugel van het Rijksmuseum, ingang Hobbemastraat 19, Amsterdam. De toegang is gratis. Inl 020-6747171/172, fax 6747001.

Circus JopieTrapeze, acrobatiek, zweefrollen en eenwielfietsen: jongeren uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht trainden jarenlang één of meerdere keren per week en zondag 2 april om 15u tijdens het Nationaal Jeugdcircus-festival presenteren zij zichzelf aan een echt publiek. In Utrecht is de circusschool van Circus Jopie, die op scholen, buurthuizen of bedrijven workshops circus geven.

Op de festivalmiddag wordt over deze circusschool en andere jeugdcircussen ook informatie gegeven.

*Nationaal Jeugdcircus-festival op zo 2 april om 15u in Circus Jopie, Begijnekade 1a, Utrecht Kaarten à ƒ6 res 030-2340810.

Kaap VerdiëChibinho, Ti Lob, Tia Ganga zijn vreemde en slimme sprookjesfiguren uit Kaap Verdië. Als je ze wilt leren is er woensdag 5 april een kindermiddag met verhalen, zang en muziek uit Kaap Verdië met als vertellers Paul Middellijn en Lisy Peres. Muziek en zang komen van Lisy Pires, Agistinho dos Santos en de Story Trio.

*Kindermiddag met verhalen en muziek uit Kaap Verdië op wo 5 april om 15u in het Prinses Theater, Schiedamseweg 19, Rotterdam. De toegang is ƒ2,50 res 010-4255050.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.