Judoka Zwiers gaat definitief niet naar Olympische Spelen

Judoka Claudia Zwiers heeft besloten de strijd om een startbewijs voor de Olympische Spelen te staken. Ze doet komend weekeinde niet mee aan de Grand Prix in Rotterdam. Voor Zwiers, winnares van het olympisch brons in 1996, was die wedstrijd de laatste kans geweest om haar achterstand op concurrente Edith Bosch in te lopen. Een land mag in het olympische judotoernooi per gewichtsklasse maar één deelneemster afvaardigen.

Zwiers (26) liep onder meer een achterstand op de zeven jaar jongere Bosch op door een nederlaag in een onderlinge partij in het Grand Prix-toernooi in Boedapest. Daarna won de ontketende Bosch goud in Praag en werd ze afgelopen weekeinde tweede in Rome. Bij dat toernooi werd Zwiers in de derde ronde uitgeschakeld. ,,Daarom heeft het nu geen zin meer'', verklaart ze haar capitulatie. ,,Edith haalt zeker een medaille in Rotterdam.'' Zwiers had Bosch alleen kunnen inhalen als ze in Rotterdam zou hebben gewonnen en haar concurrente geen punten zou hebben behaald.

Zwiers, die ruim twee jaar geleden moeder werd, heeft geen verklaring voor haar falen. ,,Ik denk dat ik niet hard genoeg ben geweest. Ik zat vaak ook niet lekker in mijn vel.'' Ze zal haar judoloopbaan wel voorlopig voortzetten. Ze wil eerst even rust nemen. ,,Maar volgend jaar wil ik weer aan de WK meedoen. Ik bekijk het per jaar of ik nog doorga. Ik ken een Italiaanse judoka die zich niet voor Atlanta kwalificeerde en wilde stoppen. Maar ze doet straks in Sydney gewoon mee.''