Jerry Springer

Opnieuw een `verplichte' aanval op Jerry Springer als uitvinder van een nieuw soort smakeloosheid en `dieptepunt, ditmaal door H. Hofland (NRC Handelsblad, 15 maart), die op zijn beurt weer J. Zwagerman aanhaalt. Ik vind deze opstelling te gemakkelijk, gratuit, en typerend voor de bourgeois-intellectueel.

In tegenstelling tot de zogenoemde fatsoenlijke programma's uit de VS, geeft de Jerry Springer Show, waar Hofland helaas maar ,,een paar minuten'' naar heeft gekeken, wel degelijk een goede afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij. In de goedgekeurde programma's verloopt alles nog via raciale lijnen, zijn keurig blanken met blanken, zwarten met zwarten en latino's met latino's getrouwd of involved. Het is het beeld dat de VS graag over zich in de wereld verspreiden. Dat de blanken de macht hebben, de zwarten dope dealen of zich prostitueren, en de latino's werkeloos in de zon liggen. En bovendien, dat deze groepen zich niet onderling vermengen. Eigenlijk was de Ku Klux Klan in de tv-branche van de VS sinds ontstaan oppermachtig. Van deze gesegregeerde aanpak is de Springer Show een constante ontkenning geweest. Niet alleen kon iedereen zien dat ze in alle rassen gelijkelijk bedeeld zijn met tienermoeders, homoseksuelen, travestieten, racisten en andere idioten, ook werden hier voor het eerst willekeurig door elkaar interraciale huwelijken en relaties aan het Amerikaanse volk getoond.

Het is jammer dat Hofland niet wat langer, en vaker naar het programma heeft gekeken, want dan had hij misschien de afleveringen met de KKK en andere racisten gezien. Nooit is in de VS, in prime-time, op zo'n manier de vergiftigende racistische ideologie aangepakt. Meer nog dan het verschijnsel Oprah heeft Jerry Springer voor de emancipatie van de zwarte Amerikaan gedaan.

    • Willy Klinkenberg