Italiaans volleybal stopt invasie van buitenlanders

In een besluit dat naar verwachting de toon zal zetten voor andere sportbonden heeft de Italiaanse volleybalbond besloten dat er met ingang van het seizoen 2001-'02 zeker drie van de zes spelers in het veld de Italiaanse nationaliteit moeten hebben.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat Italiaans talent geen kans krijgt door te breken of zich verder te ontwikkelen doordat er te veel buitenlanders spelen. Dat zou bovendien kunnen leiden tot verzwakking van de nationale ploeg. ,,We zijn een discussie begonnen van sociaal en politiek belang,'' zei Carlo Magri, voorzitter van de volleybalbond. ,,We kunnen een voorbeeld zijn voor de andere federaties.''

Binnen het voetbal duiken met regelmaat voorstellen op om strakkere regels op te stellen die meer ruimte moeten laten aan Italiaanse spelers. Nu is de enige beperking dat er per wedstrijd maar drie spelers van buiten de Europese Unie (EU) mogen meedoen. Voor buitenlandse spelers uit EU-landen gelden geen beperkingen.

Vergelijkbare regels gelden in het basketbal (maximaal twee spelers van buiten de EU) en het rugby (twee spelers van buiten de EU, en niet meer dan twee buitenlanders van binnen de EU in het veld). In de discussies binnen de sportbonden over `bescherming' van Italiaanse spelers wordt het recht om binnen de Europese Unie in ongeacht welk land te spelen, niet aangevochten. Clubs zouden zoveel Europese spelers in dienst moeten kunnen nemen als zij willen. De voorstellen richten zich vooral op het aantal niet-Italiaanse spelers per wedstrijd.

Twee jaar geleden stelde de toenmalige minister van sport, Walter Veltroni, voor om in het voetbal een minimum van zes Italiaanse spelers per wedstrijd verplicht te stellen. Hij kreeg daarvoor onmiddellijk steun van de staf van de nationale ploeg. De toenmalige trainer Cesare Maldini heeft herhaaldelijk geklaagd dat het grote aantal buitenlandse spelers in de Serie A ertoe leidt dat Italiaanse spelers zich minder goed ontwikkelen. De plannen van Veltroni sneuvelden voortijdig.

Het besluit van de volleybalbond is mede ingegeven door de dalende belangstelling voor het volleybal onder de Italiaanse jeugd. Binnen de bond bestaat enige verdeeldheid over de maatregel. International Pasquale Gravina vraagt zich af of er wel genoeg Italiaanse topspelers zijn voor de dertig clubs in de A1 en A2. Hij wijst erop dat het niveau van de competitie sterk omhoog is gegaan door de komst van buitenlandse spelers en vindt dat de bond zich meer moet richten op verbetering van de jeugdopleidng.

    • Marc Leijendekker