INTERNATIONAAL

LONDEN De flinke verliezen van de technologiefondsen op Wall Street, waar de Nasdaq gisteren bijna 4 procent lager sloot, deden vanmorgen ook de Europese beurzen inzakken.

De effectenbeurs in Londen werd nog verder in de rode cijfers gedrukt door de vrees voor een rentestijging. Grootste daler was technologiefonds Baltimore dat ruim 13 procent moest inleveren. De FTSE-index daalde met ruim 2 procent tot 6465 punten.

FRANKFURT Ook Frankfurt wist zich vanmorgen niet te onttrekken aan de mineurstemming in de rest van Europa. De DAX-index was 3,3 procent lager op 7611 punten. Softwarefabrikant SAP, gisteren goed voor een verlies van 8 procent na sombere berichten over de verwachte resultaten, kreeg opnieuw zware klappen. Het aandeel kalfde vanmorgen 7 procent af. Positieve uitzondering was BMW. Het aandeel van de autofarikant dikte 2 procent aan.

PARIJS Grootste dalers in Parijs waren chipfabrikant STMicroelectronics en televisiezender Canal Plus met een verlies van meer dan 7 procent. Beurszwaargewicht France Telecom, dat aankondigde de beltarieven begin volgende maand met 20 procent te willen verlagen, ging ruim 5 procent terug. De CAC-40 daalde 2,9 procent naar 6324 punten.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn gisteren over het algemeen lager geëindigd. De Nikkei-index leverde 1,28 procent in op 20.442 punten. De Japanse beurs werd na een positieve ochtend getroffen door winstnemingen. Over een breed front verloren de hoofdfondsen terrein. Uitzonderingen waren internetinvesteerder Softbank en de elektronicaconcerns Pioneer en Sony. De overige beurzen in het Verre Oosten moesten ook terrein prijsgeven. De Hang-Sengindex in Hongkong stond tijdens de middaghandel 2 procent lager. De beursindex in Zuid-Korea sloot met een verlies van 2,04 procent. In Australië zakten de aandelenkoersen gemiddeld 1,04 procent.

NEW YORK De Nasdaq was voor de derde achtereenvolgende dag weinig geliefd bij beleggers. De beurs, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, daalde bijna 4 procent en sloot gisteren op 4.645 punten. De Dow Jones presteerde aanzienlijk beter dankzij de vlucht naar traditionele fondsen. De index noteerde een winst van 0,8 procent op 11.019 punten.

Beleggers waren nog steeds onder de indruk van de uitspraken van Abby Cohen, topstrateeg van de zakenbank Goldman Sachs. Zij liet zich minder positief uit over de technologiefondsen. Hewlett-Packard, Intel en AT&T doken in de min.