Hof: zestien jaar in zaak-Bacchus

Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren de twee daders van de schietpartij in muziekcafé Bacchus in Gorinchem in hoger beroep wegens doodslag veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Bij de schietpartij, in januari vorig jaar, kwamen twee meisjes om het leven en raakte een derde gewond.

Eerder had de rechtbank in Dordrecht de twee broers Ö. al veroordeeld tot dezelfde straf. Een zwager van de broers werd veroordeeld tot negen maanden celstraf en is inmiddels op vrije voeten. De advocaat van één de daders, de 35-jarige Zaim Ö., heeft aangekondigd in cassatie te zullen gaan. Hij vindt de straf voor zijn cliënt te hoog omdat deze niet zelf heeft geschoten.

Het hof verwierp in zijn arrest het argument van het openbaar ministerie dat sprake zou zijn geweest van moord met voorbedachte rade. Het hof verwierp eveneens het door de verdediging naar voren gebrachte bezwaar dat schutter Fuat Ö. onder druk tijdens een politieverhoor tot een bekentenis zou zijn gebracht. Het hof achtte doodslag wel bewezen. ,,Een ernstiger vorm van zinloos geweld is welhaast ondenkbaar'', aldus het hof over de gebeurtenis in Gorinchem.

De twee broers kregen op de bewuste avond ruzie met de portiers van Bacchus. Zij verlieten het café en keerden terug met een pistool. In navolging van de rechtbank achtte het hof bewezen dat Fuat Ö. een aantal malen heeft geschoten op de deur van Bacchus. De zeventienjarige Froukje Schuitmaker en de achttienjarige Marianne Roza kwamen daarbij om het leven. De achttienjarige Inge van Boxtel raakte gewond. Volgens het Buro Slachtofferhulp lijdt zij nog steeds onder de gevolgen van de schietpartij.

De zaak-Bacchus leidde vorig jaar tot een massaal protest in het centrum van Gorinchem tegen zinloos geweld. De broer van Froukje Schuitmaker liet gisteren tegenover het ANP blijken teleurgesteld te zijn, omdat de twee hoofdverdachten niet veroordeeld zijn voor moord, maar wegens het medeplegen van doodslag. Ook vindt hij het vervelend dat door de aangekondigde cassatie er nog geen eind komt aan de zaak.