Hetze na pleidooi tegen racisme in Oostenrijk

Een protestantse bisschop is in Oostenrijk het doelwit van bedreigingen na een toespraak tegen de FPÖ en tegen het racisme.

Dreigementen waren al bijna normaal geworden voor de protestantse bisschop Gertraud Knoll. Maar nu ook haar kinderen gevaar lopen, heeft ze verlof genomen. De politie had haar aangeraden om vingerafdrukken van haar kinderen te laten nemen en hun stemmen op band vast te leggen voor het geval ze ontvoerd worden.

De golf van terreur brak los nadat ze op 19 februari bij de grote demonstratie op de Weense Heldenplatz tegen racisme en antisemitisme had gewaarschuwd. Knoll werd daarna aan de telefoon voor hoer uitgemaakt, in brieven werd betreurd dat ze niet meer vergast kon worden en ten slotte dreigden bellers en briefschrijvers zich aan haar kinderen te vergrijpen. In de Oberwarter Zeitung maakte een redactrice Knoll voor ,,een nimmer te bevredigende machtgeile domina'' uit die ,,de hostie van het Eurocommunisme verdeelt''.

Volgens het extreem-rechtse FPÖ-Kamerlid Leopold Schöggl heeft Knoll deze reacties aan zich zelf te danken. ,,Ze is op 19 februari een stap te ver gegaan'', legde Schöggl in het weekblad profil uit. ,,Ze verwijt de FPÖ racisme en dat is niet gerechtvaardigd. Schöggl heeft een homepage ingericht voor de ,,noodgemeenschap van christenen'', een platform dat zich verdedigt tegen ,,politiserende leiders die de kerk naar links sturen''. De FPÖ in Burgenland, de deelstaat waar Knoll leeft, verzamelt handtekeningen voor haar ontslag.

Kamerlid Madeleine Petrovic van de Groenen is verontwaardigd. ,,De FPÖ organiseert een hetze tegen Knoll en zegt daarna dat ze met die dreigingen niets te maken hebben. Ze maken haar uit voor ultra-linkse activiste die samen met terroristen tegen de democratische regering demonstreert en daarmee ons land schaadt. Als je iemand maar lang genoeg in een kwaad daglicht stelt, komen de dreigbrieven vanzelf. Ik kan er over meepraten, ik krijg ze ook dagelijks. En kanselier Schüssel, die zich altijd op zijn christelijke houding beroept, zwijgt. Blijkbaar heeft de FPÖ de conservatieven behoorlijk in de houdgreep.''

De conservatieve Standard-commentator Hans Rauschen verweet Schüssel dat hij binnenskamers de terreur weliswaar afwijst maar Knoll zelf voor het probleem verantwoordelijk maakt ,,omdat ze politiek bedrijft''. De politicologe Sieglinde Rosenberger ziet Schüssels houding als ,,puur machiavellisme''. ,,Hij streeft naar een normalisering van zijn regering en weigert op negatieve ontwikkelingen in te gaan. Hij presenteert veel liever successen. We zijn nog nooit zo bedolven onder zogenaamde successen van de regering als nu.''