`Gebrek aan agressie door volle agenda'

Zolang de meeste internationals een loodzwaar programma moeten afwerken bij hun clubs zal hun instelling bij het Nederlands elftal niet optimaal zijn. Bondscoach Frank Rijkaard trachtte zijn spelers te prikkelen door een interview met de Belgische middenvelder Bart Goor te tonen, waarin hij aankondigde met het mes tussen de tanden te zullen spelen. Frank de Boer en Phillip Cocu erkenden gisteravond na het 2-2 gelijkspel in Brussel dat hun belangen bij Barcelona momenteel zwaarder wegen dan die bij Oranje. ,,Pas als het EK begint, zijn wij helemaal vrij in ons hoofd'', zei aanvoerder Frank de Boer.

Volgende week staat voor Barcelona het eerste duel met Chelsea in de kwartfinales van de Champions League op het programma. Jaap Stam stuit dan met Manchester United op Real Madrid. Edgar Davids en doelman Edwin van der Sar spelen met Juventus in de Italiaanse Serie A volgens Frank de Boer ,,de komende weken alleen maar finales''. De generale repetitie tussen beide organisatoren van Euro 2000 in het Koning Boudewijn-stadion was voor hen een hinderlijke afspraak in een uitpuilende agenda. ,,Ik wil het niet als een excuus aanvoeren voor ons zwakke spel in het eerste half uur'', zei Frank de Boer. ,,Maar in je achterhoofd speelt mee dat de club je graag fit terug ziet komen.''

Daarom had Cocu bij de bondscoach bedongen dat hij tegen België één helft in actie zou komen. De 29-jarige allrounder had in de vorige interland tegen Duitsland namelijk meer schade opgelopen dan hem lief was. ,,Ik kwam terug in Barcelona met een liesblessure, waardoor ik de wedstrijd tegen Real Madrid moest missen'', vertelde Cocu. ,,Ik heb daarna voortdurend gesukkeld met lichte spierkwetsuren en ik wilde niet aanlopen tegen het syndroom waarmee Ronald de Boer en Zenden nu zijn opgezadeld. Zij raakten zwaar geblesseerd na het duel met Duitsland. Juist nu ik weer fit ben, wil ik me niet forceren, gelet op het zware programma met Barcelona. Anders scheur ik straks weer een spiertje en daar is niemand bij gebaat.''

Een vrolijk optreden werd het voor Cocu toch al niet tegen België, want hij kwam in het concept met drie verdedigers niet uit de verf. ,,Ik had ook liever alleen de tweede helft gespeeld'', zei Cocu, met een zuur lachje. ,,De organisatie klopte niet.'' Dat viel zijn teamgenoot bij Barcelona niet te verwijten, meende Frank de Boer. Zijn visie: ,,We stonden positioneel niet goed. Op de flanken kwamen Goor en Verheyen telkens gevaarlijk door, terwijl de bondscoach ons daar wel zes keer voor heeft gewaarschuwd. Ik vond dat Seedorf in het eerste half uur te dicht op zijn verdediging speelde, waardoor hij de ruimtes voor Cocu verkleinde.''

Pas nadat Cocu naar Gert Verheyen werd gedirigeerd, kwam Davids in zijn vertrouwde rol - centraal op het middenveld - beter in zijn spel, constateerde De Boer. Maar was het kopiëren van het oude Ajax-systeem met de twee backs als mandekkers ook niet vragen om problemen? ,,Daar lag het niet aan'', vond De Boer. ,,Bij de Belgische doelpunten stonden we verkeerd opgesteld. Drie man gingen met Strupar het kopduel aan bij de tweede goal, waardoor Mpenza vrij stond. Hij had rustig een kop thee kunnen drinken alvorens te scoren. Toen we orde op zaken hadden gesteld, zijn de Belgen niet meer gevaarlijk geweest. We hebben verzuimd te winnen.''

Ironisch verklaarde Frank de Boer dat het Nederlands elftal na de bizarre remise in Rotterdam (5-5) opnieuw had bijgedragen aan de wederopstanding van België. Maar de Vlaamse captain Lorenzo Staelens las slechts nederig de opstelling van beide elftallen voor om het verschil in kwaliteit te onderstrepen. ,,Wij profiteerden aanvankelijk van de lankmoedigheid bij Nederland'', sprak de bijna 36-jarige aanvoerder van de aanstaande Belgische kampioen Anderlecht. ,,Maar de Hollanders hoefden slechts van tactiek te veranderen om de achterstand te repareren. In die fase kon je merken dat de meeste Nederlanders bij Europese topclubs spelen.''

De uitblinkende middenvelder Marc Wilmots en spits Emile Mpenza spelen bij de Duitse middenmotor Schalke '04. ,,En dan hebben we nog twee jongens, die voor Engelse degradatiekandidaten uitkomen'', zo verwees Staelens naar zijn ploeggenoten Branko Strupar (Derby County) en invaller Gilles de Bilde (Sheffield Wednesday). ,,Zolang de Belgische clubs niet in de Champions League acteren, zullen wij die achterstand op Nederland nooit inlopen. Daarom is het EK voor België al geslaagd als wij de tweede ronde bereiken. Meer mag van ons niet worden verwacht.''