GALERIE

Margot de Jager

De schilderijen van Margot de Jager zijn onder te verdelen in twee thema's: landschappen en gebouwen. Verlaten tankstations en kale flats worden afgewisseld met ruige sneeuwlandschappen en uitgestrekte polders. Mensen kom je in haar voorstellingen nooit tegen. De Jagers schilderijen gaan over onherbergzaamheid en herinneren bijvoorbeeld aan het landschap uit Nooit meer slapen van W.F. Hermans. T/m 19 april in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Akinci

De Britse kunstenaars Moyna Flannigan en Chantal Joffe schilderen beiden portretten en zijn beiden met hun werk vertegenwoordigd in de Saatchi Collectie. Maar dan houdt de vergelijking tussen de twee schilders ook op. Joffes techniek is nonchalant en spontaan, terwijl Flannigan uiterst precies en realistisch schildert. De portretten van Joffe tonen kinderen met kostuums en maskers, Flannigan portretteerde androgyne, eigentijds geklede jongeren. T/m 15 april in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Art Primeur

De tentoonstelling Art Primeur geeft traditiegetrouw ieder jaar een overzicht van pas afgestudeerde Nederlandse kunstenaars. Een team van deskundigen trok het afgelopen jaar langs de eindexamenpresentaties van de kunstacademies in ons land en selecteerde daaruit de beste aanstormende talenten. Dit jaar is voor het eerst ook een selectie te zien van jonge buitenlandse kunstenaars, afgestudeerd aan kunstacademies in Duitsland, België, Engeland, Frankrijk en Denemarken. T/m 27 april in het CBK Dordrecht, Voorstraat 180 en in Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht. Wo t/m zo 12-17u.

Foto Biënnale Rotterdam

Op verschillende locaties in Rotterdam gaat dit weekeinde de eerste editie van de Foto Biënnale Rotterdam van start. Naast exposities in het Nederlands Foto Instituut en V2 nemen diverse galeries aan de manifestatie deel. In MK Expositieruimte (Witte de Withstraat 53) tonen Gerco de Ruijter en Theo Baart hun visies op het Hollandse landschap. Galerie Ron Mandos (Rodenrijselaan 24) laat foto's van o.a. Roy Villevoye en Ralph Kämena zien. Bij MAMA (Witte de Withstraat 31) zijn snapshots van Japanse tieners te zien, afkomstig uit het populaire Japanse tijdschrift OUT of photographers. En in Pand Paulus (Korte Haven 125, Schiedam) exposeert Alicia Framis een nieuwe serie foto's van fictieve gebouwen. 2 april t/m 7 mei. www.fbr.nl. (Zie ook de bijlage Profiel).

En verder

Schilderijen van Gijs Frieling t/m 24 april bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; tekeningen van Antoine Berghs t/m 22 april in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam; schilderijen en sculpturen van Armando t/m 21 mei bij Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; schilderijen van Bart Vandevijvere t/m 16 april in Galerie ProMemoria, Grote Kerkhof 24, Deventer.