Endemol neemt Italiaanse televisieproducent over

Televisieproducent Endemol koopt 51 procent van de aandelen van de Italiaanse branchegenoot Palomar, een onafhankelijke producent van televisieprogramma's voor publieke en commerciële omroepen in Italië. Hoeveel Endemol voor Palomar betaalt, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt.

Palomar produceerde in 1999 vier dramaseries, een speelfilm, vijf informatieve programmareeksen en een groot aantal reportages voor actualiteitenprogramma`s. Aan een aantal van de programma's van Palomar is een lucratieve website gekoppeld. Het bedrijf was tot nu toe in handen van oprichter Carlo Degli Esposti, die na de overname door Endemol 49 procent van de aandelen behoudt. De televisieproducent kan zijn belang in Palomar de komende jaren verder uitbreiden.

Endemol wordt na de overname de grootste onafhankelijke televisieproducent van Italië. De televisieproducent was al actief in Italië met dochterbedrijf Aran Endemol, waarin Endemol eerder dit jaar zijn belang uitbreidde van 45 tot 100 procent. Terwijl Palomar vooral informatieve programma's en dramaseries produceert, heeft Aran zich met name toegelegd op het maken van soapseries en amusementsprogramma`s.

Aangevuld met Palomar, dat omgerekend 30 miljoen gulden omzet, komt de omzet van Endemol in Italië boven de 100 miljoen uit. Italië is daarmee goed voor een tiende van de totale omzet van het bedrijf, dat onder meer televisieprogramma's produceert in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Twee weken geleden werd bekend dat het Spaanse media- en telecomconcern Telefónica Endemol overneemt. Telefónica betaalt 5,5 miljard euro in eigen aandelen voor de televisieproducent. Endemol wordt een zelfstandige divisie binnen het telecomconcern.