Elektrische apparaten worden duurder

Elektrische gitaren worden komende zaterdag vijf gulden duurder. Grasmaaiers stijgen negen gulden in prijs, terwijl voor een autoradio of friteuse een rijksdaalder extra moet worden neergeteld. Dat is het gevolg van de verwijderingsbijdrage die vanaf 1 april wordt geheven op honderden elektrische apparaten. Onder meer strijkijzers, boilers, boormachines en radio's worden daardoor duurder. De verwijderingsbijdrage is een milieubelasting waarmee de recycling van afgedankte apparaten moet worden betaald. Sinds 1 januari kunnen consumenten bij aankoop van een nieuw apparaat, het oude exemplaar achterlaten bij de winkelier. Vandaar gaat het apparaat naar een verwerkingsbedrijf, dat zorgt voor hergebruik. Voor wasmachines en televisies gold de bijdrage al sinds 1 januari 1999. Niet alle elektrische machines worden overigens duurder. Zaken als elektrisch speelgoed, ijsmachines, wekkerradio's, tosti-apparaten en neustondeuses zijn vrijgesteld van de heffing. (ANP)