`Economie Balkan moet gestimuleerd'

Eurocommissaris Patten (buitenlandse betrekkingen) heeft de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om snel douanetarieven af te schaffen voor landbouwproducten en staal uit Balkanlanden. Daardoor kunnen de economiën van deze landen worden gestimuleerd. Bovendien vindt Patten dat de EU-lidstaten snel meer geld voor hulp aan Zuidoost-Europa ter beschikking moeten stellen.

Hij zei dit gisteren tijdens de tweedaagse conferentie voor financiering van honderden hulpprojecten in Zuidoost-Europa die is belegd door de EU, de Wereldbank en het Stabiliteitspact. Op die conferentie is besloten met 1,8 miljard euro aan schenkingen en leningen projecten in Zuidoost-Europa te steunen die variëren van infrastructuur tot steun aan een onafhankelijke pers. Het gaat alleen om projecten die de het komende jaar van start kunnen gaan.

De Europese Commissie vindt dat de EU de komende zes jaar twaalf miljard euro voor het gebied moet uittrekken. De EU-lidstaten voelen echter weinig voor verhoging van de EU-begroting van 86 miljard euro, die vorig jaar voor zes jaar is vastgelegd. Als het geld binnen de bestaande begroting gevonden moet worden, leidt dat onvermijdelijk tot een verlaging van het budget dat voor landbouw beschikbaar is. Daarvoor voelen echter veel lidstaten ook niets.

Volgens Eurocommissaris Patten zijn opeenvolgende crises op de Balkan ,,veel kostbaarder kan het uitvoeren van een lange-termijnstrategie voor vrede''. Hij zei :,,Het kost ons geld om onze retoriek tot werkelijkheid te maken.''

Nederland is met hulp ter waarde van vierhonderd miljoen euro in twee jaar een van de grote geldgevers voor de Balkan. Van dit geld wordt zeventig miljoen uitgegeven via de korte-termijnprojecten van het Stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa (en niet de totale vierhonderd miljoen zoals deze krant gisteren meldde). Het verschil van 330 miljoen is de steun die Nederland direct aan Balkanlanden verleent. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) zei gisteren te hopen dat ,,als de mensen op de Balkan ophouden elkaar de keel af te snijden'' de betrokken landen na zes jaar hulpprogramma's op eigen benen verder kunnen gaan. Ze voorspelde dat de betrokken landen dan economisch het huidige niveau bereikt hebben van Slovenië, een kandidaat-lid van de EU.