Duitsland

Karel de gigant

Keizer Karel de Vijfde (1500-1558), aan wie in Bonn de tentoonstelling Karl V - Macht und Ohnmacht in Europa is gewijd, probeerde zijn uitgestrekte rijk als een soepel lopende machine te organiseren. De keizer was er allerminst van overtuigd dat hij hierin was geslaagd, getuige zijn uitspraak: `Wat heb ik me vermeten alle mensen van mijn rijk te willen samenbrengen, terwijl ik niet eens in staat ben om enkele klokken gelijk te laten lopen.' Deze hartekreet is als een soort keizerlijke grafitti op een van de wanden van de Kunst- und Ausstellungshalle genoteerd. Om Karels twijfel te illustreren, heeft men een aantal van zijn vele uurwerken een plaats gegeven. Verder zijn de vitrines goed gevuld met allerhande parafernalia en staat er een beeld dat de keizer als een gigant voorstelt. De kronkelende wezens onder zijn stampende voeten moeten de duivelse protestanten voorstellen. T/m 21 mei; di-wo 10-21u, do-zo 10-19u. Friedrich-Ebert-Allee 4. Bonn. Inl 00-4922891710.

Glanzende bilpartijen

Wie de bronzen goden en helden van Adriaen de Vries (1556-1626) die het Amsterdamse Rijksmuseum vorig jaar exposeerde, maar niet kan vergeten, kan een reisje maken naar het Beierse Augsburg. T/m 12 juni is daar in het Maximilianmuseum de expositie Adriaen de Vries - Augsburgs Glanz -Europas Ruhm ondergebracht. Augsburg was de plaats waar de internationale faam van De Vries gevestigd werd doordat hij er een opdracht voor een paar kolossale fonteinen kreeg. De originele beelden die ooit aan weer en wind waren blootgesteld, zijn al lang geleden binnengehaald in de klimatologisch beheersbare omgeving van het museum. Nu kijken de gespierde mannen met hun fabuleuze been- en bilpartijen weg van de hordes kunstminnaars die het liefst dat glanzende brons even zouden bepotelen. Philippine-Welser-Str. 24; di t/m zo 10-19u. Inl 00-498213242174.

En verder

Woyzeck van Georg Büchner op 1 en 2 april in het Residenztheater, München 00-498921851940; popgroep Skunk Anansie op 5 april in het LKA in Stuttgart (www.eventim.de); het late werk van Kasimir Malewitsj t/m 21 mei in de Kunsthalle van Bielefeld 00-4952151247980 foto's van Ed van der Elsken t/m 21 mei in het Kunstmuseum, Wolfsburg 00-495361266928.