Druipend, groen uitgeslagen vleesafval in frikadellen

De rechtbank in Roermond boog zich gisteren over onsmakelijke praktijken in de vleesindustrie in het zuiden van het land.

. Officier van justitie E. van Dongen eet voorlopig geen frikadellen meer. Ook hamburgers, worstenbroodjes en barbecueworsten laat ze graag aan zich voorbijgaan. Van Dongen heeft sinds haar onderzoek naar de handel in slachtafval in Zuid-Nederland ,,visioenen van plastic bakken vol vleesafval, waar het bloed uitdruipt, die worden afgeleverd bij de saucijzenbroodjesfabrikant.''

Voor de rechtbank in Roermond deed Van Dongen gisteren verslag van haar onderzoek naar de handel in bedorven, vaak groen uitgeslagen dierlijke resten. Dit zogenoemde hoogrisicomateriaal bleek veel geld waard in de handen van de verdachte uit Velden, chauffeur van vetsmelter Gebr. Smilde uit Eindhoven. Hij leverde het afval aan conservenfabriek Rocofa in Ittervoort en snackfabrikant Tienvlees in Tienray die het verwerkten in hun producten.

De verdachte was al twintig jaar actief in de handel van bedorven slachtafval. Hij kocht bij drie Limburgse slachterijen afval, zwart en groen van kleur, dat niemand anders wilde hebben. Daarbij werd hij geholpen door collega-chauffeurs van vetsmelter Smilde. Ook dat bedrijf leverde dierlijke resten die eigenlijk in diervoer of in de destructor hadden moeten belanden. Hij verkocht de waar aan de snackfabriek en de conservenfabriek. Aan dat laatste bedrijf leverde hij tussen 1996 en 1998 in totaal 300 ton vleesresten. Volgens Smilde was het onjuist gebruik van de grondstoffen redelijkerwijs niet te voorzien geweest.

Officier Van Dongen eiste tegen de hoofdverdachte – ,,de kwade genius'' – een boete van 100.000 gulden wegens overtreding van de Destructiewet. Ook tegen Gebr. Smilde eiste Van Dongen één ton boete. Volgens haar heeft het management ,,volstrekt onvoldoende toezicht gehouden''. Het personeel kon ,,over de hele linie zijn eigen gang gaan''.

Tegen de drie slachterijen werden boetes van 30.000 gulden geëist, terwijl de conservenfabriek vervolging kon afkopen door een schikking te betalen. Voor de directeur van de snackfabriek in Tienray had de officier ook een eis van één ton boete. Van Dongen: ,,Snacks zijn ongezond, is de algemene opinie. Maar snacks die door de verdachte zijn geproduceerd zijn mogelijk heel erg ongezond.''