Dolfijnen op de vloer

Na houten vloerdelen en tapijten van natuurlijke vezels is ook de mozaïekvloer weer terug van weggeweest. Kleur en decora naar keuze.

Tijd om het synthetische tapijt met de ingesleten looppaden bij het grof vuil te zetten. Maar wat dan? Meegaan in de ecotrend en papier, plavuizen of parket op de vloer leggen? Dat kan, maar is weinig avontuurlijk. Wie helemaal bij de tijd wil zijn en houdt van decoratie met een tijdloos karakter, kiest voor mozaïek.

De bezoekers van de woonbeurs in Utrecht wisten het al sinds vorige maand: mozaïek is momenteel `je van het' op het gebied van interieurdecoratie. En het gaat hier niet alleen om een veelkleurig stenen `edeltapijt' zoals we dat kennen van de beroemde kerkvloeren in onder andere Ravenna en Venetië, maar ook om de verfraaiing van badkamermuren, tuinbankjes, tafels, beeldjes en andere voorwerpen.

De Amsterdamse beeldend kunstenares Dorette Giling beperkt zich tot interieurs. Al meer dan zeven jaar decoreert zij halletjes, badkamers en toiletten met haar uit duizenden stukjes steen bestaande patronen. Zij is niet zomaar de eerste de beste hobbyist. Het mozaïek voor het ministerie van VROM is van haar hand, evenals een decoratief werk op het Amsterdamse Maasplein. Op het kleinschaliger vlak heeft zij de huizen van veertien particulieren verfraaid en twee grafmonumenten gemaakt.

Wilt u uw katten in de vloer van de gang vereeuwigd zien? Of gaat uw voorkeur uit naar iets mediterraans met vogels, golven en zon? Getuige haar portefeuille met foto's van dolfijnen die om een toiletpot duiken en weelderige lianen die zich vanaf de badkamervloer naar de kraan kronkelen, is Giling in staat dit soort wensen makkelijk te incorporeren in haar ontwerpen. Voor wie in een huurhuis woont en zijn vloer wil kunnen meenemen bij een verhuizing, is het zelfs mogelijk de patronen op houten, uitneembare platen te laten aanbrengen.

Het materiaalgebruik hangt af van de wensen en het budget van de opdrachtgever. Er kan gewerkt worden met kleine 1 bij 1 centimeter metende brokjes duur Italiaans glasmozaïek, maar grote stukken geglazuurde tegel zijn net zo bruikbaar. Zelfs de scherven van een vaas of een platte half-edelsteen kunnen in de versiering verwerkt worden. De aard van het materiaal is, in combinatie met de complexiteit van het ontwerp, wel bepalend voor de prijs van het mozaïek. Een vierkante meter mozaïek met een simpel motief van goedkope tegels kost ƒ280. Een ingewikkeld patroon uitgevoerd in luxe materialen kost al snel drie keer zoveel.

Maar u kunt natuurlijk ook zelf door de knieën zakken en met nijptang, verf en voegsel in de weer gaan. Het aantal cursussen om de amateur-mozaïeklegger op weg te helpen, is de laatste jaren explosief gegroeid. Een van de allereerste cursusaanbieders was S-tiles. Dit Amsterdamse bedrijf organiseert al een jaar of zes cursussen van één dag, in de weekeinden en op maandag. In de workshop Mozaïek à la Gaudí kunnen beginners tegen betaling van ƒ195 leren hoe ze patronen leggen, een egaal oppervlak creëren of hun naam in steen vervatten. Gevorderden kunnen zich uitleven op driedimensionale voorwerpen als tuinstoelen, maskers en bloempotten of op, zelf van gasbeton gemaakte, fantasievormen. De echte `cracks' kunnen zich aanmelden voor een cursus klassiek Italiaans glasmozaïek, waarbij de steentjes niet direct op een vast oppervlak worden geplakt, maar zonder voegsel strak tegen elkaar geperst worden op een los werkblad.

Bij S-tiles worden alleen speciaal uit Spanje geïmporteerde Anatolische tegels gebruikt. Het bedrijf Stenen uit Hurwenen ging nog verder en ontwikkelde een eigen soort mozaïeksteen. Om de creatieve mogelijkheden van de porseleinaarden steentjes te testen, nodigde de stichting in 1994 een groep kunstenaars uit om het 16-kleurige basismateriaal toe te passen op zwerfkeien, muren en zelfs een overall. Het was zo'n succes dat besloten werd het landgoed Huis te Hurwenen nabij Zaltbommel in te richten voor workshops. Tegenwoordig kan de mozaïekliefhebber zich hier voor ƒ295 per dag of ƒ445 per weekend vergrijpen aan kilo's veelkleurig natuursteen.

Het is de vraag hoeveel enthousiaste doe-het-zelf decorateurs hun douchecabine zullen verfraaien met gestileerde lotussen of hun toilet ombouwen tot paleisje met San Marco-achtige allure. Als deze trend zich doorzet, kan dat in ieder geval interessante gevolgen hebben voor de archeologie van het vierde millennium. Wellicht spreekt men op een gegeven moment wel met historisch ontzag over `de badkamermozaïeken van Alphen aan den Rijn'.

Dorette Giling: 033-4651251 of 06-22488056. S-tiles: Egelantiersgracht 97 hs, Amsterdam, 020-6224855. Stenen uit Hurwenen: 06-35032012, http://www.mozaieken.nl/

mozaiek/htm/workshop.html.

Dolfijnen

In het artikel Dolfijnen op de vloer (in de krant van donderdag 30 maart, pagina 25) staat dat Dorette Giling het mozaïek maakte voor het ministerie van VROM. In werkelijkheid werkte zij hier alleen aan mee en staat het werk op naam van Alois Ruitenbeek.