BIËNNALE (2)

Vervolg van pagina 2

Theo Baart en Gerco de Ruyter Baart schetst de transformatie van de Haarlemmermeerpolder van agrarisch naar suburbaan gebied. De Ruyter bevestigde zijn camera onder een vlieger en legde zo een ons onbekende werkelijkheid vast: een wereld zonder perspectief of horizon. MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, woe-zo 13-18 uur.

Out of Photographers Yasumasa Yonehare stelde deze expositie samen, gebaseerd op fotomateriaal uit het Japanse magazine Out of Photographers. Hij werkt volgens een vast concept: een oproep om hem snapshots te sturen, waaruit hij een selectie samenstelt die een kijk geeft op het leven in Japan. MAMA, showroom for media and moving art, Witte de Withstraat 31, woe-zo 14-20 uur.

Israelisch Breakfast Neta Yarkoni presenteert foto's van Israelisch eten en nodigt gasten uit aan te schuiven. Gil & Moti Homegallery, Witte de Withstraat 44a, 1 en 2 april en 8 en 9 april, 10-14 uur.

Mien, het dagelijks leven van een zwerfster Arie Kievit fotografeerde het leven van de Rotterdamse zwerfster Mien en maakte er het boek Mien, 77 jaar dakloos in Rotterdam over. Politiegalerie, Witte de Withstraat 25, ma-za 8.30-17 uur.

Suska Mackert Suska Mackert maakt de status zichtbaar die gezagsdragers aan hun decoraties ontlenen en manipuleert de foto's van politici die elkaar decoreren. Vivid vormgevingsgalerie, William Boothlaan 17a, tot en met 14 mei, di-zo 12-18 uur.

Allan Sekula De Amerikaanse fotograaf Sekula maakte een serie posters waarin hij voortborduurt op het thema dat steeds in zijn werk terugkeert: de zee in relatie tot de wereldwijde economie. Te zien op de schutting die in verband met een verbouwing om het museum Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark 18-20 is gezet. (Zie ook pagina 4 van deze bijlage.)

Van Registratie naar Manifest Fotografie in de Nederlandse architectuurtijdschriften, met de relatie tussen fotografie en architectuur in beeld gebracht. Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, di 10-21 uur, woe-za 10-17 uur, zo 11-17 uur.

Peter Martens 1937-1992 De Nederlandse fotograaf Peter Martens is wel de chroniqueur van het menselijke leed genoemd: migrantenkinderen in Rotterdam, daklozen in Los Angeles, bedelaars in Lagos, enzovoorts. Hij publiceerde jaren in het weekblad Panorama. Kunsthal, Westzeedijk 341, di-za 10-17 uur, zo 11-17 uur. (In het magazine M van NRC Handelsblad dat aanstaande zaterdag uitkomt, zijn foto's van Martens te zien).

Schiet je Leven Braziliaanse straatkinderen fotograferen hun leven. Tot en met 23 april, Kunsthal, zie boven.

Familiar British Wildlife Clive Landen snijdt ecologische en politieke kwesties aan over de aantasting van de inheemse Britse natuur. Hij laat dode dieren zien, als ontzielde objecten aan de kant van de weg. Natuurmuseum, Westzeedijk 345, di-za 10-17 uur, zo 11-17 uur.

Jours Incertains Fotoserie van de Franse fotograaf Eric Larrayadieu met de onzekerheid in het leven als onderwerp. De foto's zetten aan tot denken over het sociale leven en de rol van de fotograaf. Alliance Française, Westersingel 14, ma-do 9-18 uur, vrij 9-16 uur.

Der Schräge Blick Olaf Martens toont met een knipoog zijn werk: architectuurbeelden, combinaties van kunst en showfiguren met mensen uit het alledaagse leven die voor (modereclame)reportages zijn gefotografeerd. Goethe-Institut, Westersingel 9, tot en met 12 mei, ma-do 10-19 uur, vrij 10-17 uur, gesloten van 21 tot en met 24 april.

In the Place of the Public Meer werk van Martha Rosler: vliegvelden (zie boven `Positions in the Life World, en het vraaggesprek op pagina 3 van deze bijlage). Calypso, Mauritsweg 4, di-zo 11-17 uur.

Momenten Annet Delfgaauw brengt het dagelijks leven van enkele vluchtelingen in beeld. Pauluskerk, Mauritsweg 20, di-zo 11-16 uur.

Echo van de Stilte Expressieve en zeer subjectieve foto's over het leven in Tsjernobyl na de ramp met de kerncentrale. Vier lokale kunstenaars maakten deze serie op verzoek van het Goethe-Institut in Minsk. Sint Laurenskerk, Grotekerkplein 15, tot en met 3 mei, di-za 10-16 uur.

Memory Traces Cary Merkerink richtte zijn camera op de sporen die het oorlogsgeweld in moderne woonwijken achterlaat. Op deze tentoonstelling is een selectie te zien van een groter project, waarvoor Merkerink fotografeerde in Bitterfield, Berlijn, Hiroshima, May Lai en op Bikini. Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, ma 12.30-21 uur, di-vrij 10-21 uur, za 10-17 uur.

Service of Heart en Traces of the Gulag Werk van de kunstenaars Ronald van den Berge (België) en Andrej Tsjezjin (Rusland) die beiden stelling nemen tegen een politiek systeem: respectievelijk het kapitalisme en het communisme. Noname-galerie, Hoogstraat 32, do-zo 13-18 uur.

Galerie Ron Mandos Galerie Ron Mandos stelt zijn woning beschikbaar aan vier fotografen die het thema `engagement' in de fotografie combineren met het woonhuis. Roderijslaan 24, do-za 13-17.30 uur.

3 Fotografen Fotowerk van drie Rotterdamse fotografen. Stijn Brakkee toont `De Betuwelijn', Rob Klaassens de `Han-Exatie', een beeldverslag van een bezoek aan de Tibetaans/Chinese kunstmatige stad Golmud in de Gobi-woestijn en Karin Oppelland maakte portretten van Hindoestaanse vrouwen in de Rotterdamse Millinxbuurt. Galerie Krats/lo, Heemraadssingel 244, tot en met 23 april, do-zo13-17 uur.

Mensen van Martens Deze tentoonstelling van Peter Martens was in 1968 al in Rotterdam te zien, belandde in de vuilnisbak en werd daar door een passant uitgehaald, die een foto van een vriend had ontdekt. Galerie/Uitgeverij Duo/Duo, Mathenesserlaan 304, tot en met 30 april, vrij-zo 12-18 uur.

Remix Buildings Nieuwe serie foto's van Alicia Framis waarin ze architectuursuggesties doet: modellen van gebouwen met uiteenlopende functies. Pand Paulus, Korte Haven 125, Schiedam, do-zo 13-17 uur.

Human Beings in perspective

Zes jonge Nederlandse fotografen met Bosnische studentenportretten, het leven in een joods-orthodoxe wijk in Jeruzalem, ontruimingen en acties van jongeren in de milieubeweging. Museum Hillesluis, Riederlaan 200, ma-vrij 10-17 uur.

Wonen en Leven in een Samenleving met `Many Cultures'

Over Rotterdammers die afkomstig zijn uit andere culturen. Tweedejaars studenten van de afdeling interieurarchitectuur van de Willem de Kooning Academie en studenten ergotherapie deden veldonderzoek rond het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid. Zij maakten vervolgens ontwerpen voor een ruimte voor dagopvang van allochtone ouderen. Buurthuis 't Klooster, Afrikaanderplein 7, 5 tot en met 28 april.

Het programmaboekje met een volledig overzicht van tentoonstellingen, projecten, lezingen en andere activiteiten is voor vijf gulden te koop bij het Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam, (010) 213 20 11, e-mail www.fbr.nl

Fotografie

In het programmaoverzicht van de Biënnale fotografie (in de krant van donderdag 30 maart, pagina 31) staat onder de kop Momenten dat de fotograaf Annet Delfgaauw het dagelijks leven van vluchtelingen in beeld brengt. Dit moet zijn: Annet Delfgaauw begeleidde vluchtelingen om het dagelijks leven in beeld te brengen. De foto's werden door de vluchtelingen zelf gemaakt en niet door Delfgaauw.