België

Blijde Intrede

Veel Vlaamse steden kennen in hun stratenplan een Blijde Inkomlaan. Deze benaming verwijst naar een zogenoemde Blijde Intrede, waarbij een nieuwe prins of landvoogd een welkomstocht door de stad maakte als teken van goede wil en verzoening. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Eind vorig jaar maakten kroonprins Filip en prinses Mathilde diverse Blijde Intredes. Vroeger trachtten stadsbestuurders tijdens deze feestelijke gebeurtenis de nieuwe machthebber gunstig te stemmen in de hoop op privileges. Voor de Blijde Intrede in 1635 van kardinaal Ferdinand, broer van de Spaanse koning Filips IV, gaf het stadsbestuur van Antwerpen Rubens de opdracht om imposante decorstukken te schilderen die de route moesten sieren. Enkele stukken zijn bewaard gebleven en met behulp van röntgenopnames is de schetsmatige vlakverdeling van Rubens goed te analyseren. Rubens doorgelicht, Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplein, Antwerpen. T/m 4 juni, di t/m zo 10-17u.

Cleansed

Haar stukken veroorzaakten veel commotie: van een verontwaardigde pers tot grote bijval van o.a. Harold Pinter en Edward Bond. Regisseur en toneelschrijver Sarah Kane (1971) beroofde zich vorig jaar van het leven en De Koninklijke Vlaamse Schouwburg speelt in de Bottelarij twee van haar laatste stukken Cleansed en Crave in de regie van Franz Marijnen. In Cleansed en Crave wordt met chirurgische precisie de kracht en de aard van de liefde getest tot de dood er op volgt; het universum van de schilderijen van Francis Bacon is soms heel dichtbij. De première is vr 31 maart om 20u in De Bottelarij/KVS, Delaunoystraat 58, Brussel (Sint-Jans-Molenbeek). Verder ook op 1 en 5 t/m 20 april om 20u. Inl 00-3224127070 of fax 3224127045, website www.kvs.be en e-mail info@kvs.be

Vlaanderen

Ooit wel eens de beroemde mattentaart uit Geraardsbergen geproefd? Wist u dat het oudste beeldje van Manneken Pis niet in Brussel, maar in Geraardsbergen staat? Waarschijnlijk niet, want Geraardsbergen is vooral bekend om De Muur. Deze steile kasseienstrook vormt het heroïeke hoogtepunt van de Ronde van Vlaanderen, door de inwoners van de streek `Vlaanderens mooiste' genoemd. Het hoogtepunt van de wielerklassieker brengt duizenden Vlamingen op de been, vooral op De Muur van Geraardsbergen. Wie hier als eerste boven komt, wint meestal ook de Ronde. Ronde van Vlaanderen, zo 2 april.

En verder

Der Fliegende Holländer (Wagner) in de Vlaamse Opera te Antwerpen op 16, 18, 21, 27 en 29 april om 20u, 24 april om 15u 00-3232336685; De Faust van Gounod door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen op 16 jun 20u in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen 00-3232313737; de verzameling van Charles Van Herck in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten,Leopold de Waelplaats en in het Plantin-Moretusmuseum, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen, t/m 4 juni.