Baten privatisering Polen herverdeeld

De opbrengst van de staatsbedrijven in Polen komt voor een kwart ten goede aan de Poolse burgers, de sociale zekerheid en de teruggave van bezit. Het Poolse parlement, de Sejm, heeft gisteren met dit doel de aanpassing van de privatiseringswetgeving goedgekeurd. Een tiende van de opbrengst van de staatsbedrijven wordt gebruikt voor de hervormingen van het pensioenstelsel en de gezondheidszorg. Nog eens 7 procent komt in een privatiseringsfonds die het elke Pool moet mogelijk maken te profiteren van de verkoop van staatsbezit. En 5 procent wordt gebruikt voor de compensatie van burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog en onder het communistische regime bezitingen zijn kwijtgeraakt. Daarnaast gaat 2 procent naar de sanering van vervallen industrieën en nog eens 2 procent naar een fonds voor de wetenschap. (AP)