Winst TotalFinaElf bijna verdubbeld

De oliemaatschappij TotalFinaElf, het fusieprodukt van het Frans-Belgsche TotalFina en het Franse Elf Aquitaine, heeft de winst vorig jaar met 93 procent zien stijgen tot 3,5 miljard euro (7,7 miljard gulden). Dit heeft de onderneming vanmorgen bekendgemaakt. De winst werd sterk beïnvloed door eenmalige baten en lasten zoals de verkoop van bedrijfsonderdelen (opbrengst 1,1 miljard euro) en reorganisaties (kosten 295 miljoen euro). Zonder deze buitengewone baten en lasten ging de winst met 24 procent omhoog tot 3,4 miljard euro. De oliemaatschappij omschrijft het jaar 1999 als ,,beweeglijk'' door de scherpe stijging van de olieprijzen en de eveneens scherpe daling van de marges bij de raffinage en bij de petrochemie. ,,In de eerste drie maanden van 2000 zijn de marges bij raffinage licht verbeterd'', zegt TotalFinaElf. De winstcijfers zijn pro forma, omdat TotalFina en Elf vorig jaar nog niet samen waren. Op 9 februari van dit jaar gaf de Europese Commissie toestemming voor de fusie. (Redactie Economie)