VS willen geen veroordeling Saoedi-Arabië

De Verenigde Staten blijven niet werkeloos toekijken wat betreft schending van de rechten van de mens door hun bondgenoot Saoedi-Arabië. Maar Washington verzet zich tegen een veroordeling van Riad door de Commissie voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, die op het ogenblik in Genève haar jaarlijkse zitting houdt. ,,Wij denken niet dat dit het meest doeltreffende middel is'', zo zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren in een reactie op een die dag uitgekomen rapport van de internationale organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International over Saoedi-Arabië. Amnesty lanceerde daarmee een campagne van zes maanden tegen ,,willekeurige arrestaties, folteringen en executies'' in het koninkrijk. Volgens deze organisatie worden de Saoedische autoriteiten aangemoedigd hun onderdrukking van ,,elke kritiek of onafhankelijke gedachte'' voort te zetten door het stilzwijgen van landen die van de Saoedische olie afhankelijk zijn. (AFP)