Tisza voor derde keer vergiftigd

Voor de derde keer dit jaar is in het noorden van Roemenië zwaar vervuild afval van een mijn in een plaatselijke rivier gelekt, als gevolg waarvan de Tisza opnieuw is vervuild. Het water van de Tisza, die van noord naar zuid door Hongarije loopt, ziet zwart.

Zondag brak als gevolg van zware regenval en smeltende sneeuw een dam van een reservoir van de mijn in Baia Borsa, in het uiterste noorden van Roemenië. Met zware metalen vervuild water stroomde met vijftig liter per seconde weg. Maandag steeg de loodconcentratie in de Tisza tot drie keer het niveau van de veiligheidsnormen van de Europese Unie. Gisteren was de hoeveelheid lood nog het dubbele van het toegestane maximum.

Het is de derde keer dit jaar dat de mijnbouw in het noorden van Roemenië verantwoordelijk is voor een milieuramp. Eind januari brak bij een goudmijn in Baia Mare de dam van een reservoir met cyanidehoudend water. Honderdduizend kubieke meter gif liep weg. Als gevolg van de vergiftiging van de Tisza stierf al het dierlijk leven in de rivier. Meer dan 1.200 ton dode vis werd na de ramp opgeruimd. De gevolgen van de cyanidevergiftiging waren tot in de Donau-delta, bijna duizend kilometer verderop, te meten.

Op 10 maart brak weer een dam, ditmaal op het terrein van een lood- en zinkmijn in Baia Borsa. Twintigduizend ton met door zware metalen vervuild afvalwater kwam via enkele zijrivieren in de Tisza terecht. Het ongeluk van zondag gebeurde bij diezelfde mijn. Volgens het Roemeense ministerie van Milieu zijn aanbevelingen van het ministerie die na de ramp van 10 maart zijn gedaan, niet opgevolgd. De mijn in Baia Borsa heeft geen afwateringssysteem aangelegd, zoals de opdracht van het ministerie luidde, en ook zijn in strijd met de aanbevelingen de dammen van de reservoirs niet versterkt. Ten slotte liet men zondag in Baia Borsa na tijdig alarm te slaan na de nieuwe dambreuk. De managers van de mijn trokken pas na 24 uur aan de bel.

De mijn in Baia Borsa is eigendom van het Roemeense staatsbedrijf Remin, dat ook een minderheidsbelang van 45 procent heeft in de rampmijn Aurul in Baia Mare, de plek van de cyanidevergiftiging eind januari. De Roemeense regering heeft gisteren de vergunning van Remin voor de lood- en zinkmijn in Baia Borsa ingetrokken. Het ongeluk van zondag gebeurde terwijl diverse internationale commissies in de buurt waren om de gevolgen van de ramp in Baia Mare te onderzoeken. (Reuters, AP)