THAISE VARKENSHAAS

Maak het tamarindesap door 1 opgehoopte eetlepel tamarindepulp in 1 deciliter heet water te doen. Laat een minuutje weken en laat dan al knedend met uw vingers de pulp in het water oplossen. Passeer het mengsel door een fijne zeef en voeg zo nodig een paar extra eetlepels heet water toe om laatste stukjes pulp op te lossen. Meet 4 eetlepels af en zet die weg. U kunt overgebleven tamarindesap makkelijk invriezen. Vries het sap in dat geval per eetlepel als ijsblokjes in het vriesvak in. Doe de tamarinde-ijsblokjes in een plasticzak. U kunt ze vrijwel onbeperkt in het vriesvak bewaren. Wikkel de tamarindepulp in een plasticzak en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Er bestaat ook kant-en-klaar tamarindesap in blik. Dit vind ik wat zouter, dus gebruik in dat geval iets meer dan de helft. Bewaar het eenmaal geopende blik goed afgesloten in de koelkast.

Schep circa 2 deciliter van de kokosmelk in een grote koekenpan en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Schep er de rode kerriepasta door en laat onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten koken tot de kokosmelk iets ingedikt is.

Snijd intussen de varkenskophaas in stukken van circa 7 centimeter. Doe de stukken vlees in het kokosmelkmengsel, draai het vuur iets lager en leg het deksel op de pan. Laat het vlees 4 tot 5 minuten zachtjes koken, draai het om en laat nog 2 tot 3 minuten koken.

Was intussen de spinazie en slinger de blaadjes goed droog.

Voeg de rest van de kokosmelk, het tamarindesap, de spinazie, vissaus en citrusbladen toe, schep alles om en leg het deksel weer op de pan. Laat het mengsel circa 4 minuten zachtjes koken tot de spinazie geslonken is.

Dien onmiddellijk op en geef er Thaise rijst bij.