Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de anti-agressiedag in het openbaar vervoer met onder anderen de anti-agressie-coördinator van de Nederlandse spoorwegen, Pier Eringa. TV2, 17.35-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de zoektocht van twee zogeheten Levensbornkinder naar hun familie. De nazi's haalden tijdens de Tweede-Wereldoorlog kinderen weg bij hun ouders om ze in speciale tehuizen op te laten groeien tot ideale Ariërs. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Onder andere een studiogesprek met Marcel van Dam die als voorzitter van de onderzoekscommissie naar wachtlijsten in de zorgsector reageert op de toeneming van de lijst ondanks maatregelen tot verlaging. Verder het Britse onderzoek naar het bloedbad op Bloody Sunday in 1972 in het Noord-Ierse Londonderry waarbij Britse soldaten 13 mensen doodschoten. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRE

Lost in time. Volgens sommige wetenschappers is het in theorie mogelijk om in de tijd te reizen. Wat voor consequenties zou dat voor ons leven hebben? Discovery, 19.30-20.00u.

Per Saldo. Over een tunnel, de markt en de Rijksoverheid. Vijfde aflevering van een serie, waarin vanavond banken en bouwondernemingen die het voortouw nemen bij de aanleg van wegen, tunnels en woonwijken. Ned.3, 20.33-21.00u.

Animals like us. Aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar emoties bij dieren zoals bijvoorbeeld jaloezie, angst en gevoeligheid. NGC, 21.00-22.00u.

RVU Themamaand water. Drie korte Britse documentaires over water, waaronder Water wars, waarin het gaat over de rol van het water in het Israelisch-Palestijnse conflict. Vooral de Palestijnen worden door de slechte watersituatie getroffen. Ned.3, 21.00-21.51u.

Werelden: Kleine jongens, grote geweren. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.41-23.35u.

Het derde oog: When we were kings. Met Oscar bekroonde documentaire toont de bokser Mohammed Ali op het hoogtepunt van zijn carrière: tijdens het `Rumble in the Jungle'-gevecht tegen George Foreman, in Zaïre in 1974. Canvas, 22.45-0.10u.

Dangerous Company: Schrink to fit. Tweede aflevering van een serie over hoe grote bedrijven slaafs de ideeën van managementgoeroe's volgen, met soms catastrofale gevolgen. In de jaren zestig werd bedrijven geadviseerd om groter te worden, tijdens de recessie in de jaren tachtig moesten ze opeens inkrimpen. BBC 2, 22.50-23.30u.

Zo nodig dwars. Zie TV-vooraf. RTL4, 22.35-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Deejay Jeroen van Inkel en schrijfster Helga Ruebsamen praten over hoe op televisie over alles gewoon wordt gedaan. Ned.3, 19.55-20.33u.

De worsteling. Filosoof Paul Cobben en ethica Heleen Dupuis zijn het oneens over het al dan niet opereren van mongoloïde kinderen met een ernstige lichamelijke afwijking. Cobben is vader van een kind met het syndroom van Down. Ned.3, 19.25-19.55u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met cabaretière Lenette van Dongen, over haar nieuwste voorstelling Een echte Van Dongen die afgelopen donderdag in première ging. Ned.1, 23.35-0.09u.

SPORT

Studio sport. Rechtstreeks verslag van de vriendschappelijke wedstrijd België-Nederland, die in Brussel wordt gespeeld. Het is de 120ste keer dat Nederland en België elkaar treffen in een voetbalinterland. Ned.2, 19.48-22.08u.

AMUSEMENT

De wegenwacht. Nieuwe realityserie over het werk van de wegenwacht. Veronica-presentator Matthias Scholten (ex-SBS) rijdt mee met een ANWB-auto en probeert de mensen die pech hebben te leren kennen. Veronica, 22.35-23.10u.

KUNST

Films & sterren. Terugblik op de Oscar-uitreiking afgelopen zondag in Los Angeles. Veronica, 23.40-0.10u.

FILMS

Private Benjamin (Howard Zieff, 1980, VS). `Moderne' soldatenklucht met een screwball-heldin (een rijke erfgename dus), die huwelijk inruilt voor rats, kuch en bonen. Succes van de film in Amerika vestigde definitief de sterstatus van Goldie Hawn. Veronica, 20.30-22.35u., met reclame.

. Star Trek: First Contact (Jonathan Frakes, 1996, VS). Imposante special effects zijn belangrijker dan het verhaal in achtste speelfilm naar de oorspronkelijke tv-serie van Gene Roddenberry. De Next Generation o.l.v. Captain Picard (Patrick Stewart) moet het in zijn eentje opnemen tegen de ultieme vorm van intergalactisch kwaad: de Borg, half-organisch- cybernetische wezens die elk andere levensvorm in zich opslorpen. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Career Girls (Mike Leigh, 1997, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.25u.

. The Great Gatsby (Jack Clayton, 1974, VS). Door Francis Coppola geschreven Scott Fitzgerald-verfilming paart chique aankleding aan inhoudelijke bloedarmoede. Robert Redford als de puissant rijke, mysterieuze jongeman op Long Island in de jaren twintig. Met Mia Farrow en Karen Black. Oscars voor kostuums en muziek. BBC1, 22.30-0.05u.

Dunja (Josef von Baky, 1950, Oostenrijk). Remake van Der Postmeister (1940). Dochter Eva Bartok van postbode Walter Richter wordt verleid door tsaristische officier Karl-Heinz Böhm. Morgen, ARD, 10.25-12.00u.

Coast to Coast (J. Sargent, 1980, VS). Komisch bedoelde road movie waarin Dyan Cannon ontsnapt uit de inrichting waarin zij door haar man was opgeborgen, en een lift krijgt van de eveneens voortvluchtige vrachtwagenchauffeur Robert Blake. Morgen, SBS6, 14.30-16.05u., onderbroken door reclame.