SCHOOLKRANT ONLINE

De schoolsite van het Vechtdalcollege in Hardenberg tooit zich met de romantische naam Ophelia, ongetwijfeld naar Shakespeare's drama Hamlet, maar webmaster Martijn Schoemaker (16 jaar) weet niet hoe dat met die naam zit. Hij maakt de site in z'n eentje en zet gewoon de schoolkrant op het net. Dat vindt hij leuk om te doen. Aan het ontwerp heeft hij meer dan 20 uur gewerkt, nu vergt de site nog enkele uren per week. Hij is een onvervalste autodidact. ,,Gewoon een programma van een medeleerling gekregen en aan de slag gegaan.'

De bezoeker wordt eerst gebombardeerd met felkleurige banners. Daar is Martijn zelf achteraan gegaan, maar het heeft nog niks opgeleverd. Ophelia online wordt slechts betaald als de banners commercieel resultaat boeken. ,,Ik gooi ze er denk ik af', zegt Martijn, ,,het staat zo slordig.' De site zelf is een palet van grijstinten. In Internetjargon – een mix van Nederlands en Engels – wordt de bezoeker aangespoord tot clicken. Er is van alles, zoals een artikel over de planeet Mars, natuurlijk kan er gechat worden en ook geven dr. Oetker en dr. Snuggles raad bij (liefdes)problemen. Die zijn in Hardenberg al niet anders dan in de rest van de wereld en de adviezen zijn al net zo oubollig als de vragen: `vrouwen zijn net als planten, ze hebben onderhoud nodig'.

De schoolkrant van het Vechtdalcollege gaat voor publicatie eerst naar de schoolleiding en die bepaalt wat er in mag. ,,Over de homepage hebben ze nog niks te zeggen', meldt Martijn, maar hij lijkt er niet mee te zitten dat straks over de schouder zal worden meegekeken. Hij wil Ophelia onderbrengen bij de algemene schoolsite om meer bekendheid te krijgen. Het huidige aantal bezoekers is zo'n vijf per dag.

Naar andere schoolsites heeft hij ook gekeken. ,,Sommige zien er amateuristisch uit, andere zijn beter dan de onze, ze zijn heel interactief'. Martijn Schoemaker wil `zijn' site verbeteren. Als hij tenminste tijd over heeft, want het Studiehuis vraagt veel van zijn aandacht. Het bevalt hem nog niet echt. ,,Al die planningen, dat is wennen.' Het is volgens hem op school een algemeen gevoel. (www.go.to/ophelia)

(Tekst Hans Ulrich; foto Evelyne Jacq)

    • Hans Ulrich