PATTI SMITH

Sinds Patti Smith in 1996 weer op het toneel verscheen, heeft ze al drie cd's gemaakt. Zo gaat dat in Smiths leven: of ze doet niets muzikaals, zoals in de periode waarin ze met echtgenoot Fred `Sonic' Smith een gezin stichtte, of ze stort zich met hartstocht op het songschrijven en optreden, zoals nu in het tijdperk na Fred Smiths dood in 1995.

De nieuwe cd van Patti Smith heet Gung Ho en is weer gemaakt met de bandleden die ook op haar come back-cd Gone Again (1996) speelden, zoals oude getrouwe Lenny Kaye (gitaar) en Jay Dee Daugherty (drums). Toch is er een verschil met die come-back-plaat: Gung Ho klinkt ouderwetser. Het is alsof Smith als vanzelfsprekend in vertrouwde groeven is geraakt, die haar direct terugvoeren naar de schema's en sferen van bijvoorbeeld Dancing Barefoot (1979), zoals te horen is in het nieuwe nummer Lo and Beholden.

De nummers zijn behalve ouderwets ook erg netjes gespeeld, waardoor de rockliedjes nog meer doorsnee worden. Er is nu nog maar een reden waarom Smiths muziek boven de middelmaat uitsteekt en bij momenten luisterwaardig is, en dat is haar stem. Die stem zwelt en krimpt als een flakkerend vlam. Smith kan weeklagen als geen ander, om vervolgens toch weer te klinken als een stoere amazone.

Patti Smith. Gung Ho (arista 07822 14618)