Patiëntje veroorzaakt aardschok op Cyprus

Duizenden Grieken en Grieks-Cyprioten maar ook honderden Turks-Cyprioten staan sinds een week elke dag in de rij om bloed te geven in de hoop dat dat redding zal brengen voor de zesjarige Grieks-Cyprioot Andreas Vasiliou, die lijdt aan leukemie.

Alle bloedgiften worden onderzocht op geschiktheid van de donor om beenmerg af te staan voor de patiënt die dagelijks op de diverse televisiekanalen wordt getoond. Volgens medici leent slechts één op de dertigduizend aanbiedingen zich voor zo'n ingreep, die onder plaatselijke narcose wordt verricht.

De campagne duurt al een week en breidt zich nog steeds uit.

In Ankara heeft het ministerie van Gezondheid de Turkse computergegevens voor beenmerg ter beschikking gesteld.

De zoon van de Turks-Cyprische leider Rauf Denktas, Serdar, leider van de Democratische Partij in de Turkse zone, was een van degenen die zich bij het voormalige Lidra-Hotel, nu VN-centrum op de groene lijn in Nikosia, vervoegden om bloed te geven. Daar verscheen ook Ali Talat, leider van een andere Turks-Cyprische partij, de linkse republikeinen, die de hoop uitsprak dat Denktas sr. meer burgers toestemming zou verlenen bloed af te staan voor de zieke Andreas.

De sfeer doet al denken aan de aardbevingen die vorig jaar augustus en september de beide volken tot elkaar brachten. Maar die spectaculaire toenadering ging toen grotendeels aan Cyprus voorbij. Er veranderde niets aan de houding van Rauf Denktas, en onder de Grieks-Cyprioten waren en zijn er nog velen die hoofdschuddend reageren op de idylle die zich heeft ontwikkeld tussen de Griekse en Turkse ministers van Buitenlandse Zaken, Papandreou en Cem. Zij vrezen dat Grieks-Cyprus aan deze vriendschap zal worden opgeofferd.

De kleine Andreas zou nu, volgens optimisten, een bindmiddel kunnen vormen tussen de beide bevolkingsgroepen op het eiland. Reeds kwam het in februari tot ontmoetingen tussen de Grieks- en Turks-Cyprische partijen, waarbij Serdar een gesprek had met de dochter van president Kliridis, die een vooraanstaande rol speelt in het Grieks-Cyprische parlement.

Zoals vorig jaar de Griekse aardbeving zich voegde bij de Turkse, zo is er nu ook een 12-jarige Turks-Cyprische jongen, Kemal Sarakoglou, die in een Londens ziekenhuis eveneens voor leukemie wordt verpleegd. Ook hij zal profiteren van de omvangrijke inzamelingsactie die nu op gang is gekomen.