Opnieuw vertragingen op Malpensa

Nieuwe milieumaatregelen hebben de afgelopen dagen tot grote vertragingen geleid op het Milanese vliegveld Malpensa, een sleutelelement in de samenwerkingsplannen tussen KLM en Alitalia. Deze nieuwe problemen komen drie weken voordat een aantal extra vluchten moet worden verplaatst van het dichter bij de stad gelegen vliegveld Linate naar Malpensa.

Om de geluidsoverlast te verminderen, was een plan opgesteld om per periode van acht uur maar één van de twee startbanen te gebruiken. De maatregel is zondag ingegaan, maar blijkt niet te werken. Gistermorgen stonden er 44 vliegtuigen in de rij om te mogen vertrekken. Meer dan de helft van de vluchten vertrok met vertragingen van een half tot anderhalf uur. De directie van Malpensa heeft om spoedoverleg gevraagd met minister van Transport Bersani, die het nieuwe plan had bedacht.

(Marc Leijendekker, Rome)