Nog geen uitspraak in zaak tegen Microsoft

Een uitspraak in de antimededingingszaak tegen Microsoft is voorlopig uitgesteld. Rechter Thomas Jackson heeft de partijen nog tien dagen gegeven om te onderhandelen.

Het uitstel heeft volgens waarnemers plaats op aandrang van de bemiddelaar tussen de partijen. Richard Posner denkt dat er vooruitgang wordt geboekt en wil zijn nu al vier maanden durende bemiddelingspoging niet zomaar staken. Een laatste schikkingsvoorstel door Microsoft schoot volgens justitie echter schromelijk tekort.

Microsoft is door justitie en 19 Amerikaanse staten aangeklaagd wegens schending van de Amerikaanse antitrustwetten. Het bedrijf wordt beschuldigd van misbruik van zijn monopoliepositie met besturingssystemen en pogingen dat monopolie uit te breiden naar de browsers-markt.

De rechter heeft vorig jaar november de aanklachten impliciet gegrond verklaard, maar een wettelijke uitspraak moet nog volgen. Een van de belangrijkste elementen in het laatste schikkingsvoorstel was de concessie van Microsoft om delen van de softwarecode van Windows openbaar te maken.

DOSSIER MICROSOFT www.nrc.nl